Guvernul spaniol ia măsuri pentru a bloca alegerea lui Puigdemont în fruntea Cataloniei

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Getty Images)

Guvernul spaniol a luat primele măsuri pentru a preveni alegerea fostului lider catalan Carles Puigdemont în funcţia de şef al Cataloniei, a afirmat joi vicepremierul Spaniei, pe fondul amplificării tensiunilor dintre Madrid şi Barcelona, precizează Reuters.

Puigdemont a locuit în Bruxelles de când a fugit acolo la sfârşitul lui octombrie 2017 pentru a evita arestarea. El este acuzat de rebeliune şi organizarea unui referendum ilegal şi declararea unilaterală a independenţei Cataloniei de Spania.

Noul preşedinte ales al Parlamentului catalan, Roger Torrent, l-a numit luni pe Puigdemont ca unic candidat pentru a ocupa din nou funcţia de preşedinte regional, sfidând avertismentele guvernului din Madrid de a nu face o astfel de mişcare.

“Circumstanţele actuale nu permit învestitura sa”, a afirmat vicepremierul Soraya Sáenz de Santamaria în timpul unei conferinţe de presă în Madrid, făcând referire la faptul că există un mandat de arestare în Spania pe numele lui Puigdemont.

Ea a adăugat că guvernul a cerut Consiliului de Stat să îşi anunţe opinia cu privire la posibilitatea de a face apel la Curtea Constituţională împotriva deciziei lui Torrent de a-l nominaliza pe Puigdemont

În cazul în care Consiliul reiterează poziţia guvernului din Madrid, apelul va fi înregistrat imediat, a mai susţinut aceasta.

Parlamentul catalan trebuie să desfăşoare prima sa rundă de votare pentru un nou lider regional până în 31 ianuarie.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a convocat noi alegeri în Catalonia în decembrie 2017 pentru a încerca să diminueze criza, însă planul său a eşuat când partidele separatiste au câştigat o majoritate de voturi, dând un nou imbold mişcării separatiste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe