Guvernul se reuneşte într-o şedinţă extraordinară privind Republica Moldova

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Guvernul se va reuni sâmbătă într-o şedinţă extraordinară pentru a aproba proiectul de lege privind ratificarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a informat premierul Victor Ponta.

Cel de al doilea punct pe ordinea de zi a şedinţei este o ordonanţă de urgenţă necesară construirii gazoductulului Iaşi-Ungheni, potrivit Mediafax.

"Ne reîntâlnim sâmbătă pentru o şedinţă extraordinară de guvern, care va avea ca obiect doar aprobarea proiectului de lege privind ratificarea acordului de asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană, şi o ordonanţă de urgenţă legată de gazoduct", a declarat Ponta în şedinţa de joi a Executivului.

Amintim că în urmă cu două zile, ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazăr, infoma că Republica Moldova va începe de la vară să importe gaze naturale din România, ceea ce îi va permite să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc.

„În curând, Guvernul va examina proiecte pentru transportul gazelor naturale de la Ungheni la Chişinău şi vom solicita finanţare de la instituţiile financiare europene”, a declarat Ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr care a confirmat că, din 27 august România va furniza gaze naturale Republicii Moldova prin oraşul Ungheni, situat în apropierea frontierei celor două ţări, a declarat Lazăr, citat de Reuters.

Într-o primă etapă, Republica Moldova ar putea importa între 50 şi 100 de milioane de metri cubi pe an prin conducta Iaşi-Ungheni. Dacă va fi realizată şi conducta dintre Ungheni şi Chişinău, s-ar putea ajunge la o cantitate de 1,5 miliarde metri cubi pe an care ar putea satisface spre 100% necesarul de consum al Republicii Moldova, a declarat viceministrul Tudor Copaci pentru Hotnews. Pentru această etapă, ar fi nevoie din partea R. Moldova de investiţii de circa 70 de milioane de euro în construirea gazoductului şi de circa 150 milioane de euro din partea României în staţii de compresoare care să asigure o presiune mai mare a gazului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne