Guvernul RM a aprobat ratificarea Acordurilor cu BERD şi BEI pentru interconectarea la reţelele energetice din România

Interconectarea la reţelele de energie electrică din România va oferi acces permanent la piaţa regională şi un preţ mai mic al energiei pentru consumatorii din RM, afirmă Chiril Gaburici.
(Getty Images)

Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat miercuri, 11 iulie ratificarea a două Acorduri de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România. Împrumuturile fiind în valoare de câte 80 de milioane de euro de la fiecare.

Potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii, banii vor fi utilizaţi pentru construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre R. Moldova şi România, constând din: o staţie Back-to-Back în Vulcăneşti; o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcăneşti şi Chişinău; extinderea staţiei de la Chişinău, în R. Moldova; extinderea staţiei Vulcăneşti de 400kV.

În context, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici a promis că realizarea proiectului va oferi un nivel de securitate sporit şi preţuri mai bune pe piaţa autohtonă de energie electrică, accesul permanent la piaţa regională de energie electrică, iar în consecinţă un preţ final al energiei mai puţin împovărător pentru consumatori.

De asemenea, proiectul urmează să ofere posibilitatea de a alege fără constrângeri sursa de achiziţionare a energiei, fie din Est sau din Vest, alegerea fiind ghidată doar conform preţului şi va fi independentă de evoluţia pieţei din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe