Guvernul R. Moldova a desemnat judecătorii constituţionali. Eşanu şi Grosu nu vor fi membri ai CCM din partea Parlamentului

Curtea Constituţională a Moldovei.
Curtea Constituţională a Moldovei. (facebook.com/profil CCM)

În şedinţa Guvernului de joi, 15 august, profesorul universitar Liuba Şova şi doctorul în drept Nicolae Roşca au fost anunţaţi câştigători ai concursului şi desemnaţi pentru fotoliul de judecător al Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM). Aceştia au fost selectaţi dintre cei patru candidaţi aleşi de către Comisia de concurs din partea Executivului care au acumulat cele mai multe puncte în urma probei interviului.

Potrivit unui proiect de hotărâre înregistrat în Parlament care urmează a fi votată în şedinţa extraordinară a Legislativului din 15 august, deputaţii au decis să trimită în calitate de judecători la CCM pe Domnica Manole şi Dumitru Pulbere, şi nu pe Nicolae Eşanu şi Vladimir Grosu care au fost desemnaţi în cadrul concursului de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi.

Domnica Manole a participat la concursul organizat de Parlament la care au fost admise 23 de persoane, Dumitru Pulbere, fost preşedinte al CCM însă nu a candidat, în prezent fiind preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate şi drepturile omului din cadrul Consiliului societăţii civile al preşedintelui Igor Dodon.

De menţionat că Andrei Năstase s-a arătat nemulţumit de concursul desfăşurat de către comisia parlamentară şi a sugerat deputaţilor „să revină” la aceste numiri. Concursul de la Parlament cu privire la numirea judecătorilor constituţionali au generat şi pentru Maia Sandu „foarte multe semne de întrebare”.

Consiliul Superior al Magistraturii i-a desemnat pe Eduard Ababei şi Serghei Ţurcan drept judecători constituţionali.

Componenţa Curţii Constituţionale este constituită din şase judecători numiţi pentru un mandat de şase ani. Doi magistraţi sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe