Guvernul polonez pus la zid / Zeci de mii de polonezi protestează împotriva noii legi media

Noua lege media, semnată joi de preşedintele polonez, a fost întâmpinată sâmbătă de un val de proteste stradale în mai multe oraşe poloneze, la care au participat zeci de mii de oameni. Comisia Europeană va analiza controversata lege pe 13 ianuarie.
Polonezii flutură steaguri UE şi naţionale în timpul unui protest împotriva noii legi media în Varşovia, 9 ianuarie 2016.
Polonezii flutură steaguri UE şi naţionale în timpul unui protest împotriva noii legi media în Varşovia, 9 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă, în mai multe oraşe din Polonia, pentru a protesta împotriva unei noi legi care oferă noului guvern conservator controlul asupra mass - media de stat. Cea mai mare demonstraţie a avut loc în capitală, Varşovia, unde aproximativ 20.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa sediului televiziunii publice, conform estimărilor primăriei locale.

Protestatarii au fluturat steaguri poloneze şi europene, scandând: “Presa liberă, Polonia liberă” precum şi sloganuri antiguvernamentale.

Demonstraţiile organizate de o iniţiativă a cetăţenilor – Comitetul pentru Apărarea Democraţiei (KOD) – au avut loc în aproximativ 20 de oraşe, în principal în faţa sediilor regionale ale reţelei de televiziune publică TVP.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat joi controversata lege, conform căreia, ministrul Trezoreriei are competenţa de a numi sau revoca noii directori din radioteleviziunea publică. Astfel, persoanele din aceste funcţii nu vor mai fi angajate prin concurs organizat de Consiliul Naţional de Radiodifuziune.

Potrivit criticilor, acest fapt reprezintă cea mai recentă tentativă din partea partidului de guvernare Lege şi Justiţie (PiS) de a-şi consolida puterea şi de a face ineficient orice organ care l-ar putea controla. PiS a preluat puterea la sfârşitul anului trecut, după 8 ani în care a activat în tabăra opoziţiei.

PiS a declarat anterior că intenţionează să transforme agenţia de presă PAP şi radioteleviziunea publică – în prezent, toate afaceri deţinute de stat – în instituţii culturale naţionale precum opera sau Muzeul Naţional.

Legea a fost criticată şi de mai multe organizaţii media internaţionale sau de Consiliul Europei, principalul organism al continentului pentru monitorizarea drepturilor omului.

Ministrul francez al culturii Fleur Pellerin a declarat că noua legislaţie media a Poloniei merge împotriva “valorilor fundamentale” ale Europei.

Într-o mişcare fără precedent, Comisia Europeană va analiza noua lege poloneză pe 13 ianuarie, fapt ce ar putea duce la potenţiale măsuri punitive.