Guvernul negociază cu Taromul cumpărarea aeronavei pentru demnitari

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Aeronava multirol destinată demnitarilor, aflată pe "lista de cumpărături" a guvernului încă din august 2013 ar putea fi cumpărată de la Tarom. Executivul a suspendat negocierile iniţiate cu executivul italian pentru achiziţionarea avionului pentru demnitari, reorientându-se spre un avion tip Airbus 318, second hand, din flota Tarom.

Conform unor surse oficiale citate de Mediafax, reprezentanţii Guvernului au început deja discuţiile în acest sens cu reprezentanţii Tarom.

Reamintim că în august 2013, plângându-se de costurile mari de deplasare ale preşedintelui ţării, primului ministru, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi pe cele ale miniştrilor, premierul Victor Viorel Ponta anunţa că Guvernul va încerca să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri, care să mai micşoreze cheltuielile cu zborurile demnitarilor români.

Ponta a mai precizat că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Premierul a susţinut că, în acest fel, costul deplasărilor oficiale este foarte mare, "şi oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii."

În consecinţă, pe 27 august 2013, Guvernul a aprobat prin ordonanţa de urgenţă, cumpărarea unei aeronave pentru demnitari şi a autorizat Ministerul Apărării Naţionale să încheie un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate exclusiv pentru zboruri speciale. Suma pe care Guvernul se arată dispus să o cheltuie pentru aeronava se ridică la 56 de milioane de euro.

Suma mare alocată achiziţiei aeronavei a reverberat negativ în presă şi guvernul a închis subiectul avionului până în noiembrie 2013, când premierul Victor Viorel Ponta a anunţat din Statele Unite că a găsit o soluţie "convenabilă" pentru cumpărarea avionului multirol:

"Am găsit o soluţie neaşteptată şi foarte bună", a anunţat Ponta din SUA pe 22.10. 2013. "Guvernul italian are şase avioane şi s-a hotărât să mai vândă din ele. Am cerut colegilor de la Ministerul de Externe să găsim o soluţie de acord interguvernamental. În felul ăsta nici nu mai apar discuţii, «de ce îl iei mai mare, de ce îl iei mai mic, de ce îl iei de la firma x»" a anunţat Ponta de pe platoul mobil din USA al România Tv.

Premierul a dispus constituirea unei comisii interministeriale care să negocieze cu Guvernul italian achiziţionarea aeronavei pentru demnitari.

Între timp, lucrurile s-au schimbat şi guvernul a început negocierile pentru cumpărarea unui Airbus cu Tarom.

Tarom anunţase din februarie 2013 că intenţionează să-şi standardizeze flota de avioane, pentru a-şi optimiza costurile. Directorul general al companiei, belgianul Christian Edouard Heinzmann a explicat că flota Tarom are mai multe tipuri de avioane, iar o uniformizare a acesteia ar reduce costurile cu combustibilul cu 35% şi ar permite o utilizare mai ridicată a aeronavelor, informând că operaţiunile de negociere cu producătorii pentru această operaţiune ar putea fi iniţiate în 2014.

Flota Tarom este formată din 4 aeronave A318, 2 aeronave A310, 4 aeronave B737 - 300, 4 aeronave B737 - 700 şi o aeronavă B737 - 800, plus 7 aeronave ATR 43-500 şi 2 aeronave ATR 72-500, o aeronavă Airbus 318 urmând să meargă la guvern. Costurile aferente aeronavei vor fi scăzute din contabilitatea operatorului aerian, care nu a mai obţinut profit din 2007.

Mediafax reaminteşte că la începutul acestui an, Senatul a atribuit Tarom, prin negociere fără anunţ de participare, un contract de 1,4 milioane de lei fără TVA, pentru transportul pe curse interne al senatorilor în acest an. În pofida măsurilor de austeritate bugetară anunţate de guvern, suma alocată zborurilor parlamentarilor este cu peste 300 de mii de lei mai mare decât cea convenită în 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne