Guvernul n-a notificat Comisiei Europene vreo mutare a contribuţiilor de la Pilonul II la Pilonul I de pensii

Comisia Europeană n-a fost notificată în legătură cu niciun fel de intenţie a Guvernului de a transfera o parte dintre contribuţiile de la Pilonul II la Pilonul I.
Valdis Dombrovskis - comisarul pentru comerţ al Uniunii Europene
Valdis Dombrovskis - comisarul pentru comerţ al Uniunii Europene (Captură Foto)

Guvernul român nu a notificat în vreun fel Comisia Europeană cu privire la o intenţie a autorităţilor române de a transfera o parte dintre contribuţiile de la Pilonul II la Pilonul I, a declarat vineri, la Bruxelles, vicepreşedintele executivului comunitar Valdis Dombrovskis.

„Până acum nu am fost notificaţi privind vreo astfel de măsură şi nu este nici parte a actualului program de convergenţă, documentul pe care România l-a depus recent la Comisie privind planurile sale bugetare pe termen mediu”, a precizat Dombrovskis, citat de Hotnews, întrebat de un jurnalist român despre acest subiect, după Consiliul ECOFIN.

În Raportul Comisiei Europene transmis Consiliului European şi publicat în urmă cu două zile, se arată că ”Guvernul are în vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul 2 de pensii" şi că "potrivit declaraţiilor publice, guvernul intenţionează să facă transferurile către Pilonul 2 opţionale şi să ia o decizie până la sfârşitul lunii iunie 2018, după consultarea cu părţile interesate”. O astfel de măsură ar reduce deficitul fiscal pe termen scurt, însă câştigul fiscal s-ar risipi pe termen lung şi ar putea avea implicaţii negative asupra viabilităţii pensiilor şi pentru dezvoltarea pieţelor de capital, consideră CE.
Articolul integral poate fi citit aici
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne