Guvernul moldovean a creat Agenţia Servicii Publice – „Ghişeul unic”

Executivul RM a decis constituirea Agenţiei Servicii Publice menţionând că aplicarea principiului ghişeului unic la prestarea serviciilor publice şi asigurarea digitalizării acestora va reduce costurile suportate de cetăţeni, fapt pus la îndoială de către experţi.
Ghişeu pentru deservirea cetăţenilor.
Ghişeu pentru deservirea cetăţenilor. (Epoch Times România)

Potrivit hotărârii Cabinetului de miniştri de la Chişinău de miercuri pentru eficientizarea proceselor operaţionale la prestarea serviciilor publice, Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” este reorganizată prin transformare în Instituţia publică „Agenţia Servicii Publice”, care va fi în subordinea Guvernului. Totodată, în noua entitate vor intra prin fuzionare ÎS „Camera Înregistrării de Stat”, ÎS „Cadastru”, Serviciul Stare Civilă din subordinea Ministerului Justiţiei şi Camera de Licenţiere din subordinea Ministerului Economiei.

“Urmare a unificării prestatorilor de servicii publice, tarifele pentru serviciile prestate vor fi reduse. Totodată, Agenţia va asigura modernizarea serviciilor publice, va facilita accesul populaţiei la acestea şi va spori eficienţa dialogului dintre autorităţi şi cetăţeni”, notează Guvernul potrivit unui comunicat de presă.

În context, Premierul Filip a menţionat că aducerea serviciilor într-un ghişeu unic ar fi o lovitură directă dată birocraţiei şi corupţiei. “Numărul serviciilor publice acordate cetăţenilor trebuie să fie mai mic. Toate informaţiile se găsesc în registrele de stat, iar certificatele pot fi făcute fără implicarea cetăţeanului. Şi cel mai important, toţi vorbim de luptă cu birocraţia şi cu corupţia, adevărata luptă se face prin acţiuni de acest gen.”

Agenţia Servicii Publice a fost creată în conformitate cu prevederile Reformei administraţiei publice şi a Planului de acţiuni privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021. Potrivit jurnal.md unii experţi consideră constituirea noii Agenţii ca fiind dubioasă, dat fiind faptul că statul nu poate delega unei întreprinderi astfel de atribuţii, iar Inspecţia Financiară şi Curtea de Conturi din RM au stabilit în repetate rânduri că Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru” este gestionată prost şi fraudulos.