Guvernul mai pregăteşte una! Achiziţiile sub 13.000 de lei vor putea fi făcute fără SEAP

În timp ce în societatea civilă cuvântul la ordinea zilei este "transparenţă", Guvernul pregăteşte un act normativ astfel încât achiziţiile sub 13.000 lei să nu mai fie obligatoriu a fi făcute prin SEAP.
Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei),
Mihai Tudose(Seful Guvernului Romaniei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul pregăteşte modificarea legii privind achiziţiile publice astfel încât achiziţiile publice a căror valoare este mai mică de 13.000 de lei să poată fi făcute fără a mai trece prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), a anunţat ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica.

Potrivit Agerpres, Nica e explicat vineri, la Botoşani, că Guvernul pregăteşte această modificare legislativă astfel încât cheltuielile de întreţinere curentă a instituţiilor publice să poată fi realizate fără licitaţie prin SEAP.

"La nivelul Guvernului se intenţionează modificarea legislaţiei achiziţiilor publice cu respectarea prevederilor din regulament şi din directivă. Până la sfârşitul anului aceste modificări intenţionăm să le realizăm, actele normative sunt deja pe circuit. Am obligat toţi primarii ca atunci când vor să schimbe un bec, să repare un calorifer într-o şcoală, investiţii minime, să meargă în SEAP. Procedura este dificilă şi de multe ori intervenţia este necesară imediat şi aici va exista un prag până la care nu îi vom mai obliga să facă acest lucru, nu îi vom mai chinui cu această procedură", a declarat Nica.

De asemenea, el a subliniat că Guvernul are în vedere simplificarea procedurilor pentru obţinerea avizelor din partea Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP), motivând această decizie prin faptul că din cauza personalului insuficient, la o procedură de achiziţie publică mulţi dintre primari aşteptau săptămâni sau chiar luni întregi prezenţa acestui observator.