Guvernul lui Merkel mai trece un hop. Şeful BfV devine secretar de stat în Ministerul de Interne

Punând capăt unui impas în coaliţia Angelei Merkel, Hans-Georg Maassen primeşte altă funcţie. Mişcarea este un compromis între social-democraţi, care au dorit concedierea sa, şi ministrul conservator de Interne, Horst Seehofer.
Hans-Georg Maassen, fostul director al agenţiei germane de informaţii interne
Hans-Georg Maassen, fostul director al agenţiei germane de informaţii interne (Getty Images)

Cea mai recentă dispută din sânul guvernului cancelarului german Angela Merkel cu privire la politica legată de refugiaţi a fost soluţionată cu un compromis. Hans-Georg Maassen, directorul Agenţiei germane de informaţii interne – cunoscută oficial sub numele de “Biroul pentru Protecţia Constituţiei” (BfV) – a fost concediat din funcţia actuală, însă a obţinut o poziţie teoretic mai bună, cea de secretar de stat în Ministerul de Interne, potrivit Deutsche Welle.

Măsura este un acord între social democraţi, partenerii în coaliţia de guvernare, care au cerut concedierea lui Maassen, şi ministrul de Interne, conservatorul Horst Seehofer, care l-a susţinut pe controversatul fost director al BfV.

Controversa din jurul lui Maassen, în vârstă de 55 de ani, s-a amplificat în ultimele săptămâni după ce acesta a manifestat public îndoieli cu privire la autenticitatea unui material video care arată ceea ce păreau a fi manifestanţi furioşi de dreapta alergând pe străzi după un bărbat, despre care se crede că era străin, în timp ce strigau slogane xenofobe. Incidentul a avut loc după înjunghierea fatală a unui cetăţean german.

Maassen nu a oferit nicio dovadă legată de scepticismul său privind originea materialului video. De altfel, el a sfidat-o public pe Merkel şi a sugerat că acel material video ar putea fi fals. Maassen a fost criticat de asemenea pentru că a oferit partidului populist de dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), unele informaţii sensibile despre priorităţile privind securitatea.

În ciuda presiunilor venite din partea social democraţilor ca Merkel şi Ministerul de Interne să îl concedieze pe Maassen, cancelarul şi Seehofer l-au susţinut public pe fostul director BfV.

Totuşi, luni, au apărut rapoarte care indicau că Merkel s-a decis să cedeze presiunilor social democraţilor cu privire la concedierea lui Maassen, care a fost acuzat de câteva ori că manifestă simpatie pentru extrema dreaptă.

Această criză şi lupta pentru putere între Merkel şi Seehofer, ce are loc la doar şase luni în cel de-al patrulea mandat al cancelarului german, arată că efectele negative ale crizei imigraţiei din 2015-2016 încă urmăresc guvernul şi îi modelează moştenirea, potrivit Bloomberg.

În această vară, Seehofer a adus guvernul lui Merkel în pragul prăbuşirii prin faptul că a insistat asupra dreptului Bavariei de a deporta independent solicitanţi de azil, încălcând astfel reglementările UE şi politica naţională germană. Criza respectivă s-a stins doar după ce Seehofer a făcut un pas înapoi.

Seehofer a fost citat afirmând că în cazul în care va fi concediat Maassen, va pleca şi el. Compromisul de marţi îi permite ministrului de Interne să rămână în funcţie pe moment. Miercuri, Seehofer va informa presa cu privire la detaliile legate de schimbarea personalului, inclusiv privind potenţialul succesor al lui Maassen la conducerea BfV.