Guvernul îl propune din nou pe Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării al RM

Pavel Filip i-a sugerat lui Igor Dodon să coboare cu picioarele pe pământ fiindcă într-o ţară parlamentară, preşedintele nu are nicio legătură cu numirea miniştrilor.
Filip, Dodon şi Candu
Filip, Dodon şi Candu (facebook.com/profil Dodon Igor)

În debutul şedinţei de miercuri a Guvernului, premierul Pavel Filip a anunţat că va înainta din nou Preşedinţiei, candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării. Totodată, Prim-ministrul a subliniat că persoana propusă de Igor Dodon nu poate fi acceptată deoarece Republica Moldova este o ţară parlamentară şi nu preşedintele propune candidaţi pentru posturile ministeriale.

”Nu prea am înţeles această propunere. Eu cred că Igor Dodon şi PSRM se crede partid de Guvernare. Să coboare cu picioarele pe pământ. Într-o ţară parlamentară, preşedintele nu are nicio legătură cu numirea miniştrilor. Este o declaraţie fără efect ca şi multe alte declaraţii. Preşedintele a demonstrat încă o dată că nu se conduce după interesele ţării noastre”, a declarat Pavel Filip.

Premierul a mai notat că dacă şeful statului va refuza din nou acceptarea candidaturii propuse, guvernarea este pregătită să facă şi următorii paşi, astfel încât să scoată blocajul odată şi pentru totdeauna din jurul Ministerului Apărării, care este o instituţie foarte importantă.

Preşedintele Igor Dodon l-a propus miercuri la funcţia de ministru al Apărării pe Victor Gaiciuc, fost ministru al Apărării în perioada comunistă, şi fost reprezentant diplomatic la NATO, un pro-rus convins şi prieten a lui Dmitri Rogozin. Astfel, şeful statului a refuzat în mod oficial candidatura lui Eugen Sturza înaintată de coaliţia de guvernare.