Guvernul îi scoate pe magistraţi în stradă! Protest în Capitală faţă de OUG-ul pe legile Justiţiei

Magistraţii vor protesta, vineri seara, pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti, pentru a trage un semnal de alarmă faţă de adoptarea fără consultări şi pe repede-înainte a unei controversate ordonanţe vizând legile Justiţiei.
Protest Magistraţi
Protest Magistraţi (Epoch Times România)

Nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă prin care guvernul a modificat aproape peste noapte legile Justiţiei, judecătorii şi procurorii anunţă că vor protesta vineri, pe treptele Palatului de Justiţie din Bucureşti. Evenimentul este programat să înceapă la ora 18.00 iar, prin intemediul lui, magistraţii îşi doresc să transmită mesajul că toate instituţiile statului trebuie să respecte independenţa Justiţiei.

"Magistraţii vor protesta în Bucureşti, vineri, 22 februarie, ora 18:00, pe treptele Palatului de Justiţie, faţă de modificările intempestive aduse în această săptămână legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi. Toate instituţiile statului trebuie să respecte independenţa justiţiei, separaţia şi echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenţei şi a loialităţii, atât faţă de celelalte instituţii, cât mai ales faţă de cetăţeni", se arată în anunţul care circulă pe Facebook.

Reamintim că "startul" protestelor l-au dat procurorii braşoveni care au ieşit marţi în stradă să-şi manifeste nemulţumirea faţă de ordonanţa adoptată de guvern. La rândul său, judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al CSM, a anunţat joi, într-un interviu pentru RFI, că magistraţii români vor organiza proteste după model polonez în urma controversatei ordonanţe de urgenţă privind legile Justiţiei adoptate de Guvernul Dăncilă.

"Eu ca magistrat în sistem vă spun că nu aveam nevoie de modificări la legile justiţiei, nici prin legile date de Parlament, nici prin OUG, dar ceea ce se întâmplă în momentul de faţă nu face decât să confirme îngrijorările magistraţilor şi anume că legile s-au făcut în grabă, legile s-au făcut prost, legile au determinat aspecte ineficiente la unele instanţe şi parchete, legile au mari probleme de respectare a unor standarde internaţionale şi iată că ele trebuie corectate prin Ordonanţă, însă Guvernul nu se rezumă la a corecta legile imperfecte ale Parlamentului, ci Guvernul adoptă şi alte măsuri, prin care îşi întăreşte controlul asupra sistemului judiciar. Or lucrurile acestea nu le mai putem accepta. Acesta este motivul pentru care în aceste zile veţi vedea judecătorii şi procurorii protestând, nu doar prin comunicate de presă şi prin ieşiri în faţa palatelor de justiţie, ci chiar prin suspendarea activităţii, începând de săptămâna viitoare", a declarat Danileţ.

Judecătorul a explicat că nu este vorba despre o grevă, pentru că "noi nu milităm pentru drepturi salariale şi pentru condiţii de muncă, ci este o formă de reacţie la ceea ce Parlamentul şi Guvernul au făcut în mod sistematic de cel puţin doi ani de zile cu justiţia română, modifică legile într-un mod inacceptabil".

"În aceste situaţii, vom asigura, sigur, cei care vom decide în acest sens, vom asigura intrarea noastră în sală doar pentru cauzele urgente, iar în penal asta înseamnă cauzele cu arestaţi. În rest, vom amâna soluţionarea cauzelor, pur şi simplu vom găsi motive prin care să nu intrăm în sălile de judecată, pentru că situaţia în care s-a ajuns este una inacceptabilă. Acelaşi lucru l-au făcut şi colegii noştri din Polonia, în urmă cu câteva luni de zile şi cred că se impun măsuri radicale din partea magistraţilor români", a afirmat Danileţ.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de preşedintele României, de DNA, de DIICOT, de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi de procurorul general Augustin Lazăr.

Ordonanţa adoptată la iniţiativa lui Tudorel Toader face, potrivit criticilor, un adevărat "stat în stat" din Secţia pentru investigarea magistraţilor, şeful acestei structuri fiind scos de sub autoritatea procurorului general. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este eliminată din numirea şefilor marilor Parchete, avizul urmând să fie dat de plenul CSM.

O altă modificare importantă este că procurorii nu mai pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României, iar interimatul nu poate depăşi 45 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne