Guvernul Filip pune jaful secolului pe umerii cetăţenilor. Platforma DA iniţiază o petiţie

După ce guvernarea a prezentat Parlamentului un proiect de lege potrivit căruia generaţii întregi de moldoveni vor plăti timp de 25 de ani miliardul dispărut din bănci, reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr au iniţiat petiţia online: „Nu întoarcerii miliardului de către popor!”.
Cetăţenii R. Moldova nemulţumiţi de viaţa pe care o duc
Cetăţenii R. Moldova nemulţumiţi de viaţa pe care o duc (Epoch Times România)

Guvernul de la Chişinău, în frunte cu Pavel Filip a înaintat Parlamentului, pe repede înainte un proiect de lege privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat emise de către guvernele Leancă şi Gaburici, în perioada în care cei doi ocupau funcţiile de prim-miniştri ai Republicii Moldova.

De fapt, potrivit unui comunicat remis redacţiei Epoch Times, reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr consideră că „regimul criminal oligarhic a decis ca miliardul furat să fie întors pe baza unei legi adoptate în regim de urgenţă Băncii Naţionale de către cetăţeni, în condiţii insuportabile. Astfel, putem trage concluzia că generaţii întregi de oameni vor fi obligaţi de jefuitori să dea statului ceea ce au furat ei într-o singură noapte”.

Mai mult decât atât, proiectul de lege privind transformarea garanţiilor de stat în datorie internă înaintat de Guvernul Filip a avut loc absolut netransparent şi fără a fi consultată societate civilă. Notabil este faptul că deşi până acum se ştia de un miliard de dolari dispăruţi, suma indicată în controversatul proiect de lege a fost dublată, urmând să fie achitată de contribuabili începând cu anul 2017, iar executivul insistă ca Parlamentul să adopte legea respectivă în regim de urgenţă.

„Aşadar, conform proiectului, Ministerul Finanţelor va emite şi va transmite Băncii Naţionale obligaţiunile de stat cu o dobândă de 50 de ori mai mare decât dobânzile cu care au fost creditate cele trei bănci comerciale jefuite”, se mai arată în comunicat.

Amintim că despre jaful secolului s-a aflat pentru prima dată aproape imediat după alegerile parlamentare din 30 octombrie 2014, mai exact la 17 noiembrie. Apoi, la 1 aprilie 2015, cabinetele de miniştri conduse de Iurie Leancă şi chiril Gaburici, „în şedinţe secrete, fără consultări cu poporul şi societatea civilă, au oferit garanţii de stat pentru Banca Naţională, vizând credite de un miliard de dolari pentru 3 bănci în scopul acoperirii furtului din sistemul bancar în proporţie de 15 % din Produsul Intern Brut al ţării”, menţionează reprezentanţi Platformei DA.

Până în prezent, cei vinovaţi de furtul miliardului nu au fost traşi la răspundere, iar societatea nici măcar nu cunoaşte dacă în general are loc investigarea fraudei de proporţii.

„Considerăm că decizia regimului oligarhic de a pune pe umerii contribuabililor jaful comis de o grupare politică de esenţă criminală, în frunte cu Plahotniuc constituie culmea cinismului şi a ticăloşiei. În loc să purceadă la anchetarea reală şi recuperarea de urgenţă a fabuloasei sume sustrase din rezervele valutare ale ţării cu acordul demnitarilor iresponsabili şi penali din guvernele Leancă şi Gaburici, care au semnat şi au votat asemenea crime la vedere, guvernarea „stabilităţii de cimitir” nu face altceva decât să înrobească cetăţenii ţării şi generaţiile viitoare”, se precizează în declaraţia Platformei.

În context, Platforma Demnitate şi Adevăr constată că această guvernare instaurată la miez de noapte, contrar voinţei poporului „nici nu a încercat să discute această problemă majoră cu poporul, aşa cum s-a procedat, de exemplu în Islanda, unde subiectul similar a fost supus unui referendum. Nu a fost pusă în discuţie nici varianta suspendării garanţiilor de stat până la epuizarea tuturor eforturilor privind recuperarea banilor furaţi, aşa cum a procedat Nigeria”.

Cu această ocazie, Membrii Platformei Demnitate şi Adevăr au lansat o petiţie online prin intermediul căreia, semnatarii solicită neadmiterea adoptării proiectului de lege cu nr. 257, aflate la ora actuală în curs de examinare, ce prevede întoarcerea miliardului furat din contul cetăţenilor pe parcursul următorilor 25 de ani. Moldovenii care nu au posibilitate să semneze această petiţie online, se vor putea apropia de corturile care vor fi amplasate în zilele ce urmează în toate sectoarele capitalei şi în mai multe puncte raionale din Republică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe