Guvernul din Hong Kong a discutat cu liderii manifestaţiilor pro-democraţie

Studenţi ai mişcării Occupy se întâlnesc cu oficialii guvernului în cartierul Aberdeen din Hong Kong pentru prima dată de la începerea protestelor, 21 octombrie 2014.
Studenţi ai mişcării Occupy se întâlnesc cu oficialii guvernului în cartierul Aberdeen din Hong Kong pentru prima dată de la începerea protestelor, 21 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

După aproape o lună de nesupunere civilă, un grup de studenţi şi-a obţinut în cele din urmă şansa, în cadrul unei întâlniri desfăşurate în districtul Aberdeen din Hong Kong, de a-şi prezenta cazul oficial în faţa guvernului, subliniind cum şi de ce ar trebui să fie Hong Kong-ul mai democratic.

În timpul celor două ore ale discuţiei de marţi, 21 octombrie 2014, studenţii au obţinut o singură concesie din partea oficialilor adunaţi: ei vor trimite unui organ al autorităţilor centrale chineze un raport care detaliază chestiunile abordate de manifestanţi. Acest “raport sentimental”, cum a fost etichetat repede în limba chineză, pare să fie singurul rezultat concret al discuţiilor.

Încă nu este clar dacă se va mai ţine o altă rundă de discuţii sau care va fi următorul pas al activiştilor.

“Ne luptăm pentru democraţie de 30 de ani. Acum, după 30 de ani, nu ajungem nicăieri...”, a declarat Alex Chow, secretarul Federaţiei Studenţilor din Hong Kong, care conduce discuţiile cu guvernul. “Este acesta un sistem democratic? Este liber? Este corect? Înspre această direcţie ar trebui să ne îndreptăm, cu un comitet necinstit de nominalizare? Acesta ne va conduce către o societate dreaptă sau o societate coruptă?”

El şi-a adus aminte de o pancartă pe care a văzut-o la ceremonia de investire oficială a lui Leung Chun-ying, actualul şef executiv al Hong Kong-ului, pe care scria: “Generaţia tatălui meu a scăpat de Partidul Comunist şi noi nu dorim aceeaşi soartă.”

“Cerinţele noastre sunt foarte simple”, a spus el. “Noi dorim nominalizări civile. Noi nu dorim miruiri.”

Hong Kong-ul este o fostă colonie britanică ce a fost înapoiată Chinei în 1997, sub o politică de tip “o ţară, două sisteme” care promitea oraşului un grad ridicat de autonomie şi, în cele din urmă, dreptul de a-şi alege proprii lideri.

Mulţi rezidenţi au fost îngrijoraţi că acele promisiuni sunt acum încălcate de autorităţile comuniste şi de agenţii lor din Hong Kong şi că promisiunea unui vot universal pare să fie din ce în ce mai mult un miraj. În realitate, Partidul Comunist Chinez a creat un sistem electoral care îi permite să controleze cine devine şef executiv – împotriva acestui aranjament se luptă manifestanţii pro-democraţie.

Maşinaţiunile Beijingului au determinat mii şi chiar zeci de mii de oameni să iasă pe străzi începând cu sfârşitul lunii septembrie, proteste ce au culminat cu ocuparea pe termen lung a mai multor puncte şi drumuri cheie din zonă sediului guvernului (situat în districtul Amiralităţii) şi în aglomeratul district comercial Mong Kok.

Manifestanţii, pe de altă parte, doresc ca publicul să fie capabil să îşi desemneze direct candidaţii pentru alegerile din 2017 pentru funcţia de şef executiv al oraşului. Dar reprezentanţii regimuui comunist de la Beijing au afirmat de mai multe ori că acest punct nu poate intra deloc în discuţie.

Discuţiile de două ore au fost rapide, dinamice, ordonate şi calme în acelaşi timp. Niciuna dintre tabere nu a încălcat regulile dezbaterii anunţate înaintea întâlnirii, a declarat moderatorul Leonard Cheng, preşedinte al Universităţii Lingnan şi un fost consilier al şefului executiv Leung.

Ţinând cont că cei 5 reprezentanţi guvernamentali sunt în esenţă funcţionari când vine vorba de aspecte constituţionale mai ample, nu este clar cât de mult ar fi putut ei să facă sau să spună în realitate.

Manifestanţii pro-democraţie cer şi doresc ca guvernul să le reprezinte interesele în faţa Beijingului şi să transmită în mod corect autorităţilor centrale care sunt cererile maselor pentru democraţia din Hong Kong, al cărui rol, în ochii Partidului, este acela de a servi în primul rând interesele regimului comunist.

“Oamenii din Hong Kong speră că oficialii guvernamentali care se bucură de putere să aibă curajul să discute sincer cu publicul şi să rezolve toate aceste probleme politice pe care tot ei le-au creat”, a declarat Lester Shum, secretar adjunct al Federaţiei Studenţilor. “Noi suntem furioşi. Nu am înţeles niciodată de ce guvernul ne-a impus să acceptăm în linişte propunerea Congresului Naţional al Poporului şi de ce nu are curajul de a rezolva aceste chestiuni politice.”

Shum a concluzionat: “De ce au fost loviţi în cap cu bastoanele atât de mulţi oameni? Tot ceea ce vor ei este că guvernul din Hong Kong să ne respecte drepturile civile şi să ne ofere democraţia pentru care ne luptăm de 30 de ani.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe