Guvernul de la Chişinău vrea să acorde mai multă independenţă financiară autorităţilor publice locale

Se lucrează la un buget al solidarităţii şi echităţii, care să crească gradul de independenţă financiară pentru primării, banii fiind utilizaţi pentru dezvoltarea locală, a afirmat Maia Sandu.
Guvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova (facebook.com/guvernul rm)

De la 1 ianuarie 2020, toate încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice din Republica Moldova ar putea rămâne în bugetele primăriilor din localităţile rurale. În prezent, doar 75 la sută din aceste venituri rămân în gestiunea autorităţilor locale. În cazul oraşelor şi municipiilor acest coeficient va creşte până la 50%.

Proiectul a fost prezentat şi discutat vineri, 11 octombrie, în contextul elaborării Legii bugetului pentru anul 2020.

„Lucrăm la un buget al solidarităţii şi echităţii, un buget care să crească gradul de independenţă financiară pentru majoritatea primăriilor din ţară. Astfel, acestea nu vor depinde atât de mult de transferurile de la bugetul central. Banii vor fi utilizaţi pentru dezvoltarea locală”, a menţionat Maia Sandu.

„Adiţional, din bugetul de stat, vor fi compensate din impozitul pe venit al persoanelor juridice fondurile de susţinere financiară. Astfel, localităţile vor avea doar de câştigat în urma acestor schimbări şi vor putea implementa proiecte sociale de care au nevoie oamenii din aceste comunităţi”, a declarat ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Legea bugetului de stat va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Guvern, iar ulterior de Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe