Guvernul Dăncilă, din nou în vizorul UE. Comisia Europeană îşi exprimă îngrijorări

Intenţia Guvernului, exprimată de însăşi Dăncilă, de a da o ordonanţă care le va permite celor condamnaţi în ultimii 5 ani de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte să ceară revizuirea sentinţelor stârneşte îngrijorarea Comisiei Europene.
Vicepreşedintele noii Comisii Europene (CE), Jyrki Katainen.
Vicepreşedintele noii Comisii Europene (CE), Jyrki Katainen. (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Comisia Europeană este profund îngrijorată de intenţia Guvernului României de a da o ordonanţă de urgenţă prin care să ofere persoanelor condamnate definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să ceară rejudecarea, a declarat, marţi, la Strasbourg, vicepreşedintele CE, Jyrki Katainen, răspunzând unei întrebări adresate de reporterul hotnews.ro.

Întrebat de hotnews.ro despre poziţia la zi a Comisiei Europene faţă de evoluţiile din România, referitor la intenţia Guvernului de la Bucureşti de a da o ordonanţă de urgenţă privind recursul în anulare, prin care să ofere persoanelor condamnate definitiv de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să ceară rejudecarea, Katainen a răspuns:

„Prim-vicepreşedeintele CE, Frans Timmermans, deja a contactat autorităţile române privind acest subiect şi a transmis îngrijorarea noastră profundă faţă de situaţie şi faţă de evoluţii. Am vrea să susţinem autorităţile române să se menţină pe drumul cel bun în reforma societăţii de-a lungul ideilor şi sfaturilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie. Deci, evoluţiile sunt îngrijorătoare, suntem profund îngrijoraţi şi încercăm să convingem autorităţile române să schimbe acest parcurs”, a răspuns Katainen.

Articolul integral poate fi citit aici.