Guvernul contestă suspendarea normelor de aplicare a legii câinilor vagabonzi

Câini comunitari
Câini comunitari (Epoch Times România)

La mai bine de zece luni de la moartea lui Ionuţ Anghel, băieţelul de 4 ani omorât de câini, modalitatea în care trebuie gestionată problema câinilor vagabonzi este încă incertă. După ce Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a suspendat pe 20 iunie normele de aplicare ale legii, pe motiv că acestea intrau în contradicţie cu însăşi legea pe care o completau, reprezentanţi ai Guvernului României au declarat pentru Hotnews că vor ataca luni cu recurs decizia CAB.

Decizia de suspendare a normelor luată de CAB poate fi atacată cu recurs până marţi, legea prevăzând un termen de 5 zile de la publicarea motivării instanţei, respectiv pe 11 iulie.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis pe 20 iunie suspendarea normelor la solicitarea fundaţiei Vier Pfoten, care a reclamat o serie de contradicţii între textul legii şi a cel al normelor pentru aplicarea ei. Unul dintre principalele motive pentru care CAB a decis suspendarea normelor metodologice a fost faptul că legea maidanezilor prevede concesionarea serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân doar ONG-urilor şi fundaţiilor, în timp ce normele permit concesionarea/încredinţarea sau delegarea acestor servicii firmelor. Vier Phofeten a susţinut că, prin concesionarea seviciilor aferente către companii private "se deschide poarta pentru conflicte de interese şi deturnarea banilor publici."

La rândul ei, Primăria susţine că este firesc că în ecuaţia câinilor vagabonzi să intervină firme private, căci ONG-urile nu au servicii de capturare a maidanezilor, nu sunt de acord cu eutanasirea acestora şi nu au nici capacitatea necesară să presteze aceste servicii.

Suspendarea normelor va crea noi probleme, în condiţiile în care adăposturile primăriei sunt deja suprasaturate de câinii vagabonzi ridicaţi de pe străzi. Adopţiile de la distanţă (procedură prin care iubitorii de animale puteau adopta un câine fără îl ia însă acasă, plătind pentru întreţinerea lui astfel încât acesta să nu fie eutanasiat) nu mai pot fi făcute, deoarece erau trecute doar în norme, nu şi în lege, iar câinii din zonele limitrofe Bucureştiului nu vor putea fi ridicaţi, căci Primăria nu va mai fi abilitată să încheie protocoale în acest sens, nefiind nici acestea trecute în lege ci doar în norme.

Razvan Băncescu, şeful de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a avertizat că dacă municipalitatea va opri în acest moment programul de gestionare a maidanezilor, care include şi eutanasierea, în circa un an se va ajunge la situaţia din 2012.

"Până în prezent am capturat circa 26.000 de maidanezi din cei 65.000 aflaţi pe străzile Bucureştiului. Asta înseamnă cam 40%. Dacă ne oprim acum, după două monte (n.r. circa 1 an) vom avea din nou acelaşi număr de câini pe stradă. Ca să nu mai ajungem la această situaţie, trebuie să strângem cam 90% dintre câinii de pe străzi, apoi să ne ocupăm de mentenanţă, să mai strângem doar câinii care sunt abandonaţi pe străzi de cetăţeni. Cât timp Bucureştiul se poate repopula în termen foarte scurt cu câini, avem cod roşu. Din octombrie până în martie 2015 avem cod galben, iar după martie ne vom ocupa doar de mentenanţă", a declarat Razvan Băncescu, citat de Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne