Guvernul Cioloş se face dur. Sectorul de sănătate devine prioritatea numărul unu

Premierul Dacian Cioloş va considera, din acest moment, sectorul de sănătate prioritatea numărul unu a guvernării sale, urmând să dispună măsuri în consecinţă.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Sectorul de sănătate devine, din acest moment, prioritatea numărul unu a Guvernului Cioloş, a anunţat joi, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

"În ultima perioadă au apărut în spaţiul public o serie de informaţii şi suspiciuni legate de situaţia din sectorul de sănătate. Au apărut suspiciuni legate de stadiul infecţiilor nozocomiale, de utilizarea inadecvată a secţiilor de sănătate din spitale sau de eficienţa utilizării dezinfectanţiilor intraspitaliceşti.

Pentru a clarifica, menţine şi recâştiga încrederea în sectorul sanitar, premierul Dacian Cioloş va considera, din acest moment, sectorul de sănătate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni. În consecinţă, Guvernul îşi asumă o serie de măsuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situaţiei actuale şi altele structurale, pentru perioada imediat următoare", a declarat Dan Suciu.

Măsuri pe termen scurt

"Corpul de Control al Primului-Ministru va demara un control la nivelul Comisiei de Biocid, de pe lângă Ministerul Sănătăţii, comisie care stabileşte caietele de sarcini şi criteriile de utilizare a dezinfectanţilor intraspitaliceşti. Vrem să ştim dacă criteriile au fost respectate şi dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecţie.

Totodată, Corpul de Control al Primului-Ministru va analiza rigoarea metodologică a inspecţiilor de sanitaţie realizate de Ministerul Sănătăţii în ultimele zile, pentru a avea garanţia corectitudinii rezultatelor din ultimele zile. În caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului care deja s-a sesizat în legătură cu o serie de probleme din sistem, pentru a fi utilizate în ancheta aflată în derulare.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş va solicita măsurile administrative care se impun. Reamintesc că, în acest moment, Corpul de Control analizează declaraţiile contradictorii legate de folosirea Secţiei de Arşi a Spitalului Floreasca.

Tot în ceea ce priveşte măsurile pe termen scurt, Guvernul pregăteşte pentru următoarea şedinţă de Guvern o HG prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM, în procedură de urgenţă. E inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 şi să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce priveşte analizele spitaliceşti. Vom continua să utilizăm expertiza laboratorului şi să trimitem pentru analize eşantioanele de teste, inclusiv pentru concentraţia produselor de dezinfecţie.

De asemenea, premierul i-a cerut ministrului Patriciu Achimaş Cadariu să implementeze accelerat programul de măsuri împotriva infecţiilor nozocomiale anunţat săptămâna trecută.

Premierul Dacian Cioloş aşteaptă, de asemenea, ca organele de cercetare penală să vină cu concluzii în cel mai scurt timp posibil, astfel încât Guvernul să poată lua măsurile care decurg şi care ţin de competenţa Executivului."

Măsuri structurale

"Măsurile structurale pe care Guvernul le are în vedere ţin de reabilitarea profundă a infrastructurii de sănătate. Avem o infrastructură spitalicească veche şi suntem datori să reîncepem construcţia de unităţi spitaliceşti.

Este momentul să anunţăm programul de parteneriat public-privat de reconstrucţie a doua spitale noi, ale căror studii de fezabilitate sunt încheiate în acest moment: Spitalul de copii Marie Curie şi Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu, în Bucureşti. Sunt programe-pilot care vor putea fi continuate cu alte obiective, în perioada următoare. De asemenea, vom accelera proiectele cu finanţare europeană pentru construcţia celor trei spitale regionale de la Craiova, Iaşi şi Cluj.

Toate crizele din ultimele luni au demonstrat că în sectorul de sănătate avem disfuncţii manageriale serioase, pe care nimeni nu le-a abordat în ultimii ani. Este momentul ca ele să nu mai fie neglijate. Este nevoie de o regândire a modului în care sunt respectate contractele de management în spitalele publice şi a modului în care unităţile spitaliceşti se subordonează autorităţilor centrale şi locale. Guvernul va aborda şi aceste probleme.

Considerăm că toate aceste măsuri pot să contribuie la recâştigarea încrederii în sistemul de sănătate şi vrem să colaborăm, pentru aceasta, cu toţi factorii din sistem – medici, manageri, asociaţii profesionale şi neguvernamentale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne