Guvernul Cioloş propune revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin

Pe lista de priorităţi a Guvernului Cioloş se regăseşte una din cerinţele importante ale "Străzii" - alegeri în două tururi de scrutin.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (facebook.com / Dacian Cioloş)

UPDATE: Comasarea alegerilor nu va mai figura în programul de guvernare prezentat marţi în Parlament, a declarat premierul desemnat, Dacian Ciolos, potrivit Hotnews.

Cioloş a mai precizat că documentul programatic va fi adaptat în funcţie de discuţiile finale cu grupurile politice.

***

În programul de guvernare a viitorului Cabinet Cioloş se regăseşte una din cerinţele importante formulate de reprezentanţi ai societăţii civile în timpul şi după amplele proteste anti-Sistem declanşate de tragedia din Colectiv, şi anume revenirea de urgenţă la alegeri locale în două tururi de scrutin, relatează HotNews.

Nu se ştie încă dacă Guvernul şi-a propus să dea o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii alegerilor locale sau mizează pe depunerea în Parlament a unui nou proiect de lege.

Fragmentul relevant din Programul de guvernare:

"Amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români."

De asemenea, guvernul Cioloş îşi propune comasarea tuturor alegerilor.

Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării.", se arată în programul de guvernare.

Recomandăm şi: Ce soluţii propune societatea civilă pentru resetarea Sistemului politic din România

Reamintim că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost considerată profund nedemocratică de numeroşi exponenţi ai societăţii civile care au opinat că măsura îi avantajează pe primarii în funcţie.

Nu în ultimul rând, se ridică o problemă de legitimitate, mai exact se poate întâmpla ca un primar să fie ales cu 20-30% din voturile cetăţenilor care se prezintă la urne (şi sunt localităţi unde prezenţa la vot este de sub 50%), ajungându-se ca primarul să nu fie reprezentantul unei majorităţi a cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne