Guvernul britanic va declanşa procedura pentru Brexit în 29 martie

Premierul britanic Theresa May este pregătită să declanşeze Articolul 50 la sfârşitul acestei luni, a anunţat cabinetul acesteia.
Theresa May
Theresa May (Dan Kitwood / Getty Images)

Marea Britanie a anunţat că va iniţia procesul de separare de blocul european în 29 martie, ca urmare a referendumului ce a avut loc anul trecut, în care britanicii au decis în favoarea Brexitului.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat, luni, că guvernul britanic a informat biroul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în ceea ce priveşte intenţia de a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona – notificarea oficială a unui membru UE de a ieşi din bloc.

“Suntem în pragul celei mai importante negocieri pentru această ţară”, a notat într-o declaraţie David Davis, secretarul britanic însărcinat cu ieşirea Marii Britanii din UE.

Răspunzând acestui anunţ, Tusk a declarat că va prezenta proiectul reglementărilor de negociere celorlalte state UE, într-un interval de 48 de ore de la invocarea oficială a Articolului 50. Discuţiile cu privire la condiţiile Brexitului şi modul în care cele două tabere vor proceda în continuare trebuie să fie finalizate într-un interval 2 ani de la invocarea Articolului 50.

Marea Britanie va deveni singura naţiune UE care va declanşa procedurile de separare de bloc.

Davis a declarat că Marea Britanie doreşte “un acord care să funcţioneze pentru fiecare naţiune şi regiune a Marii Britanii şi, într-adevăr, pentru întreaga Europa – un parteneriat nou şi pozitiv între Marea Britanie şi prietenii şi aliaţii noştri din Uniunea Europeană”.