Guvernul adoptă ordonanţa pentru Uber, Bolt şi Clever. Cuc, aşteptat cu explicaţii

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Premierul Dăncilă a anunţat că Guvernul va adopta în şedinţă de marţi Ordonanţa de Urgenţă privind reglementarea aplicaţiilor de ridesharing, precum Uber, Bolt şi Clever.

"Adoptăm proiectul de act normativ privind reglementarea serviciilor alternative de transport persoane prin intermediul unor aplicaţii digitale. Vom stabili o formulă care să asigure transportul pasagerilor în condiţii de siguranţă şi care să încurajeze concurenţa, astfel încât cetăţenii să poată opta pentru servicii de cât mai bună calitate”, a declarat Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Potrivit premierului, la finele şedinţei de guvern în care va fi adoptată ordonanţa, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc va oferi explicaţii suplimentare.

Reamintim că potrivit proiectului de OUG, companiile de ridesharing Uber, Clever şi Bolt vor fi obligate să plătească statului o taxă de 50.000 de lei pe an, arată Adevărul.

De asemenea, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care reglementează platformele de transport alternativ prevede că şoferii care se vor înscrie să furnizeze aceste servicii vor fi obligaţi să aibă un atestat de pregătire profesională şi un certificat de cazier judiciar din care să rezulte că nu au săvârşit, printre altele, infracţiuni cu violenţă, în domeniul circulaţiei sau al traficului de droguri. În plus, fiecare maşină care va fi implicată în ridesharing va fi autorizată de agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române (ARR) pe baza unei autorizaţii de transport alternativ şi va face Inspecţia Tehnică Periodică la fiecare 6 luni.

Nu în ultimul rând, platformele digitale de ridesharing vor fi avizate tehnic de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), care va emite documentul în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete, iar acesta va fi valabil 12 luni.
Proiectul mai prevede că, după modelul adoptat de unele ţări occidentale, în trafic, autoturismele acceptate pe platforma digitală vor avea afişat la vedere în partea din faţă şi din spate a autoturismului un ecuson cu o dimensiune de 10 cm x 10 cm, care va conţine numărul de înmatriculare, denumirea platformei folosite. Ecusonul va fi emis de ARR.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne