Guvernul a publicat Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE

(photos.com)

Guvernul a publicat luni, Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană care a fost parafat vineri, la Vilnius. Potrivit agenţiei "Infotag", despre acest fapt anunţă Biroul de comunicare şi relaţii cu presa al guvernului.

"Acordul de Asociere RM-UE stabileşte un nou cadru juridic pentru cooperarea cu UE, care transferă cooperarea ţării noastre cu UE la o nouă etapă, cea a asocierii politice şi integrării economice, reflectând importanţa strategică a relaţiilor moldo-comunitare", se spune în comunicat.

Guvernul afirmă că "recunoscând aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, determinate de identitatea sa europeană, Acordul de Asociere va constitui pentru Moldova o agendă de reforme, a căror realizare va promova obiectivul său de integrare europeană".

"Acordul de Asociere se bazează pe importanţa pe care părţile o acordă respectării valorilor şi principiilor comune pe care le împărtăşesc, în special democraţia şi statul de drept, respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, precum şi asigurării unei economii de piaţă funcţionale şi dezvoltării durabile", se spune în comunicat.

Pe 29 noiembrie 2013, în cadrul celui de-al 3-lea Summit al "Parteneriatului Estic" de la Vilnius, Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere, a cărui componentă esenţială este Zona de Comerţ Liber.

Documentul a fost parafat de premierul Iurie Leancă şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton. Opoziţia a criticat autorităţile, deoarece proiectul acordului nu a fost publicat în prealabil pentru a fi supus dezbaterilor publice. Premierul Iurie Leancă a declarat că documentul nu putea fi publicat înainte de parafare, însă imediat după aceasta el va fi făcut public. Înainte de procedura de parafare, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că Acordul de Asociere trebuie semnat cât mai curând, în anul 2014.

Autorităţile de la Chişinău au declarat în repetate rânduri că speră să nu semneze acordul mai târziu de toamna anului 2014, în perioada mandatului actual al Parlamentului European.

Chişinăul mai speră că tot în această perioadă va fi semnat şi Acordul privind liberalizarea regimului de vize cu UE. Săptămâna trecută, în preajma Summitului de la Vilnius, Comisia Europeană a recomandat Parlamentului European şi Consiliului UE ca vizele pentru cetăţenii moldoveni să fie abolite până la viitoarele alegeri ale Parlamentului European care vor avea loc în luna mai a anului viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe