Guvernul a înfiinţat comitetul tehnic interministerial pentru regionalizare-descentralizare

(The Epoch Times)

Potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial, Executivul a înfiinţat comitetul tehnic interministerial pentru regionalizare-descentralizare (CTIRD), în cadrul căruia se va coordona procesul de descentralizare, relevă B1 TV.

Comitetul va fi condus de ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte. Din componenţa comitetului mai fac parte vicepremierul Daniel Chiţoiu şi ministru al Finanţelor, în calitate de vicepreşedinte, iar membrii vor fi Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei, Radu Stroe , ministrul Afacerilor Interne, Dan Nica, ministrul pentru Societate Informaţională şi Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget.

În şedinţele de Guvern, Liviu Dragnea va informa periodic despre stadiile la care se află procesul de regionalizare a României.
Pe data de 20 februarie a fost anunţată începerea procesului de regionalizare-descentralizare, drept unul dintre cele mai mari şi ambiţioase proiecte ale României după Revoluţia din 1989.

La jumătatea lunii februarie a acestui an, Liviu Dragnea a prezentat într-o conferinţă de presă principiile noii organizări administrative şi structurile implicate în acest proces. Pe 19 februarie, Guvernul a aprobat un memorandum prin care practic se începe acest demers.

"Regionalizarea, aşa cum o începem astăzi, nu este un proiect politic, e un proiect naţional, un proiect al României, este un proiect care va fi rezultatul muncii de echipă a elitei societăţii româneşti", a declarat ministrul Dezvoltării.

Potrivit acestuia, principiile care vor sta la baza regionalizării sunt: principiul subsdiarităţii, principiul asigurării resurselor integral pentru exercitarea competenţelor transferate, principiul responsabilităţii autorităţilor locale, judeţene şi regionale în raport cu competenţele pe care le vor avea, principiul asigurării unui proces de decentralizare stabil, gradual, predictibil, transparent, care să nu constrângă autorităţile locale, care să nu limiteze autonomia financiară locală, dar în aceeaşi măsură să îmbunătăţească accesul cetăţenilor la sistemul public, principiul echităţii, al democraţiei participative şi al cheltuirii eficiente a resurselor finaciare.

În ceea ce priveşte cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces, Dragnea a anunţat că există două corpuri şi anume un consiliu consultativ pentru regionalizare şi un comitet interministerial, pe care îl prezidează el.

Consiliul Consultativ este un organism cu rol strategic, cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni admininstrativ-teritoriale.

Acesta funcţionează pe trei paliere de expertiză: un grup de lucru academic, format din zece personalităţi din mediul universitar şi academic, oameni de înaltă expertiză, profesori doctori în sociologie, urbanism, în amenajarea teritoriului, un al doilea grup format din parlamentari şi aleşi locali din partea tuturor partidelor reprezentate în Parlament, reprezentanţi ai comisiilor de specialitate din Parlament, precum şi reprezentanţi din toate structurile asociative ale autorităţilor locale care au un rol de consultare şi de formulare de propuneri referitoare la procesul de descentralizare, iar un al treilea grup este format din reprezentanţi ai principalelor patronate, sindicate şi organizaţii non-guvernamentale cu rol de a asigura expertiză şi soluţii pentru a preîntâmpina eventuale riscuri de dezvoltare dezechilibrată a regiunilor din punct de vedere demografic, economic şi social, precum şi de a asigura cadrul pentru consultare cât mai largă în vederea definitivării şi fundamentării soluţiilor propuse.

"Acest consiliu consultativ organizat pe trei paliere îşi va fundamenta propunerile pe baza unor analize de specialitate şi a unor studii de impact, a unor rapoarte şi informaţii relevante privind regionalizarea la nivel european. De asemenea, vom avea consultanţă şi expertiză din partea unor specialişti din cadrul Consiliului Europei cu care urmează să încheiem în perioada următoare documentele de colaborare", a detaliat Liviu Dragnea.

Pe 16 februarie, vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că scopul principal al regionalizării este dezvoltarea echilibrată a României, aceasta fiind "la pachet" cu descentralizarea.

"Ţinta noastră este că în luna iunie să finalizăm cadrul pentru descentralizare şi regionalizare. Îl punem pe masa Guvernului, apoi va intra în dezbatere publică. După ce se modifică Constituţia, dăm drumul la alegerile pentru regiuni", afirma atunci Dragnea.

Ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale a mai adăugat că regionalizarea României nu implică desfiinţarea judeţelor, dar, în ceea ce priveşte prefecturile, acest lucru nu este încă sigur. Pe de altă parte, la nivelul cetăţenilor, împărţirea ţării va însemna micşorarea numărului de salariaţi.

Conform proiectului de reorganizare administrativă pregătit de Executiv, prezentat într-o emisiune difuzată pe postul Realitatea TV, România va fi împărţită pe viitor în opt regiuni, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Centru, Sud, Sud-Est, Sud-Vest, Vest şi Bucureşti-Ilfov.

Regiunile propuse în proiectul pregătit de Guvernul Ponta sunt următoarele:

Nord- Est: Suceava, Botoşani, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi
Sud-Est: Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa
Nord Vest: Bihor, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud
Sud: Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa
Vest: Arad, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş
Sud- Vest: Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Mehedinţi
Centru: Braşov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mureş, Alba
Bucureşti- Ilfov

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne