Guvernul a alocat 310 mii lei pentru postamentul monumentului lui Dimitrie Cantemir din Rusia

Prim-ministrul Iurie Leancă
Prim-ministrul Iurie Leancă (gov.md)

Guvernul Republicii Moldova a alocat 310 mii lei ($23,8 mii) pentru confecţionarea postamentului pentru monumentul domnitorului Dimitrie Cantemir, care urmează să fie inaugurat pe teritoriul muzeului - rezervaţie "Ţariţâno" din Rusia, până la sfârşitul acestui an.

Proiectul are o valoare totală 3,2 mil. ruble ($106 mii), iar decizia de eternizare a memoriei monarhului moldovean a fost emisă de Duma Orăşenească a Moscovei încă în anul 2008. Statuia de bronz a lui Cantemir, având o înălţime de 3,65 metri, va fi instalată pe un postament de marmură cu înălţimea de 11 metri.

Alături va fi montată o piatră de granit cu o plăcuţă de bronz. Tot aici va fi amenajat un platou din plăci de granit şi un drum pentru pietoni. Proiectul mai prevede lumini arhitecturale şi înverzirea teritoriului monumentului.

Ţariţâno nu este o alegere întâmplătoare. Anterior, această localitate din suburbia Moscovei purta denumirea de Ciornaia Greazi şi i-a fost dăruită lui Dimitrie Cantemir printr-un decret al ţarului rus Petru I, cu titlu de recompensă pentru tronul pierdut al Moldovei, menţionează Infotag.