Guvernarea Cioloş în câteva cifre - veniturile au crescut, producţia industrială n-a ţinut ritmul

Numărul de locuri de muncă precum şi salariile în economia românească au crescut în ultimele 12 luni, ceea ce a dus la creşterea consumului. Majorarea consumului a fost susţinută însă din importuri, căci producţia internă nu a făcut faţă valului de cereri.
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

De la instalarea Guvernului tehnocrat şi până acum, în prag de alegeri, veniturile populaţiei au crescut cu 13% iar pe fondul scăderii taxelor şi a preţurilor, consumul a crescut şi el cu peste 10%, ceea ce a dus la o creştere şi a importurilor cu aproape 7% în condiţiile în care producţia internă a stagnat, reiese din statisticile oficiale consultate de Mediafax.

De asemenea, potrivit sursei citate, numărul salariaţilor a crescut în ultimul an de la 4,59 milioane de persoane la 4,73 milioane, ceea ce înseamnă un plus de aproximativ 140.000 de locuri de muncă noi. În paralel, numărul şomerilor a scăzut de la 434.700 în luna noiembrie 2015 la 421.273 în prezent.

În ceea ce priveşte salariul mediu net, acesta a crescut de la 1.918 lei în noiembrie 2015 la 2.094 de lei în septembrie 2016, consemnând un plus de 176 de lei. Pe de altă parte, preţurile au scăzut uşor, media generală – rata inflaţiei – fiind de -0,4%, rezultă că puterea de cumpărare a populaţiei (cel puţin la nivelul efectivului de salariaţi) a crescut direct proporţional cu veniturile.

Producţia internă nu a făcut însă faţă acestui val de cerere. Ca medie generală a primele nouă luni din an, producţia industrială a crescut cu doar 1,4%, chiar dacă valoarea comenzilor noi (reprezentând cererea) a crescut cu 7,9%. Rezultatul a fost o creştere cu 6,8% a importurilor necesare pentru a acoperi cererea internă, ceea ce l-a făcut pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să afirme că majorarea consumului „a creat locuri de muncă mai degrabă în străinătate decât în România”.

Articolul integral poate fi citit aici