Guvernare cu virtute - Regele Wen a Regatului Zhou in perioada dinastiei Shang

King Wen guvernand Regatul Zhou cu virtue, ilustratie de Blue Hsiao
King Wen guvernand Regatul Zhou cu virtue, ilustratie de Blue Hsiao (Blue Hsiao / Epoch Times)

Regele Wen a Regatului Zhou (BC 1152 - BC 1056) al dinastiei Shang era cunoscut pentru guvernare virtuoasa si blanda. El a invatat oamenii sa fie sinceri, respectuosi fata de divinitate, virtuosi, etc. Deseori spunea: "Regele trebuie sa conduca cu bunavointa, functionarii trebuie sa comunice cu oamenii cu grija, copii trebuie sa respecte parintii cu pietate filiala, parintii trebuie sa creasca copiii cu dragoste, si oamenii trebuie sa se asocieze intre ei cu buna-credinta".

Regele Wen era foarte meticulos, precaut si constiincios. Comportamentul sau era exemplu pentru oameni. Purta haine simple si lucra adesea cu fermierii in camp.

Se gandea in primul rand la cei din jur. A redus impozitele pentru agricultori si i-a incurajat sa prelucreze pamanturile publice cu doar 1/9 din taxa. Datorita acestor masuri preferentiale, agricultorii au reusit sa poata economisi bani. In plus, regele Wen a eliminat tarifele pentru operatiunile de import / export si a anulat legea prin care sotia si copiii urmau sa fie pedepsiti pentru crimele comise de sotul / tatal lor. Regele Wen a oferit saracilor ajutor prompt si grija.

Odata, doi imparati care aveau o disputa cu privire la hotare, au mers in Regatul Zhou sa caute judecata Regelui Wen. Indata ce au intrat in Regatul Zhou, au observat ca oamenii era foarte politicosi, pasnici si amabili. Fiind impresionati de ceea ce au vazut in Regatul Zhou, ambii regi au incetat sa se mai contrazica si au acceptat sa cedeze terenul disputat unul celuilalt. Ducii din vecinatatea Regatului Zhou au auzit despre cele intamplate si l-au onorat pe Regele Wen ca un prim exemplu de urmat. Toti au venit in Zhou sa se predea si sa intre in componenta Zhou.

Regele Wen a inteles ca in aceasta situatie el are nevoie de persoane virtuoase care sa-l asiste. Cand Regele Wen a auzit de Jiang Ziya - care era un intelept foarte virtuos, cu cunostinte foarte profunde - l-a vizitat pe acesta si i-a cerut sa-i devina consilier in strategia de guvernare a tarii. Jiang Ziya l-a asistat pe Regele Wen si mai tarziu pe Regele Wu a Regatului Zhou.

Modul in care Regele Wen a condus Regatul a devenit o temelie buna pentru guvernarea eficienta a natiunilor unite pentru generatiile viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură