Guvernanţii clasează dosare de tortură şi genocid, odată cu restrângerea jurisdicţiei universale (revista presei spaniole)

Partidul Popular clasează o duzină de cazuri de tortură şi genocid, reforma fiscală pusă la cale de guvernul conservator de la Madrid nu va duce la creşterea încasărilor statului, iar avionul prinţului Felipe de Asturias a suferit din nou o avarie, pe drumul către Honduras, scriu luni cele mai importante cotidiene spaniole.

În plus, acestea mai consemnează şi că sondajele electorale anunţă rezultate bune pentru conservatori la alegerile europarlamentare sau că Ministerul spaniol al Muncii va înăspri controalele în cazul cursurilor de formare, după escrocheriile detectate de presă la unul dintre cele mai importante sindicate spaniole.

Partidul Popular condamnă la arhivare o duzină de cazuri de tortură şi genocid, întrucât reducerea jurisdicţiei universale ar presupune clasarea unor dosare precum cel al lui Jose Couso (cameramanul spaniol mort în urma unui atac american în Bagdad, în 2003), de la Guantanamo sau zborurile ilegale ale CIA, anunţă cotidianul El Pais. În plus, asasinarea lui Carmelo Soria (diplomat spaniol ucis pe durata dictaturii chiliene) sau Ignacio Ellacuría (scriitor şi teolog spaniol ucis în El Salvador) ar putea de asemenea să rămână nepedepsite, după ce China şi SUA au făcut presiuni pentru a pune capăt acestor proceduri judiciare, mai arată cotidianul spaniol citat.

Reforma fiscală a lui Rajoy nu va spori încasările statului, constată cotidianul El Mundo. Potrivit surselor acestui cotidian spaniol, mult aşteptata reformă fiscală va fi aprobată în cadrul unui proiect de lege înaintea anului alegerilor generale şi va prevedea menţinerea încasărilor fiscale la nivelul actual. Cota maximă a impozitului pe venit va rămâne la aproximativ 50%, precizează cotidianul spaniol citat.

'Sondajele ne indică bune previziuni pentru alegerile europene', declară secretarul general al Partidului Popular, María Dolores de Cospedal, pentru cotidianul ABC. Numărul doi din cadrul partidului de la guvernare a făcut aceste declaraţii pentru a explica exact cu ce se va ocupa convenţia naţională a Partidului Popular, care va avea loc săptămâna aceasta la Valladolid şi urmăreşte inaugurarea unor noi etape politice.

Cotidianul La Vanguardia scrie luni, pe prima pagină a ediţiei tipărite, că avionul prinţului Felipe suferă din nou o avarie: unele defecţiuni tehnice au forţat o aterizare neprevăzută la Santo Domingo. Cotidianul catalan aminteşte că în luna noiembrie, o altă avarie a provocat anularea călătoriei prinţului în Brazilia, astfel că Ministerul Apărării a anunţat că va demara cercetări, după ce a fost schimbată compania care se ocupa de mentenanţa aeronavei.

Ministerul spaniol al Muncii va înăspri controalele asupra modalităţii organizării cursurilor de formare după escrocheria denunţată de presă la unul dintre cele mai importante cotidiene spaniole, UGT. Cotidianul La Razon anunţă luni că Ministerul negociază cu agenţii sociali o reformă a modelului de organizare a cursurilor, care să permită mai multă eficienţă. La Razon precizează că numai în 2013, sindicatele au primit de la guvern peste 13 milioane de euro pentru aceste cursuri de formare.

Cotidianul catalan El Periodico continuă să scrie despre deteriorarea statului bunăstării: reducerile bugetare afectează ajutoarele pentru persoanele cu dizabilităţi, încetinesc investiţiile şi împiedică promovarea autonomiei persoanelor. Familia unui autist susţine, drept exemplu, faptul că acesta nu are neapărat nevoie de 400 de euro, ci de ocupaţii şi modalităţi de petrecere a timpului liber.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe