Grupurile rebele din Siria suspendă discuţiile privind negocierile de pace

Grupurile rebele siriene au anunţat că suspendă discuţiile privind negocierile de pace planificate pentru această lună în capitala kazahă Astana. Rebelii au invocat “încălcările” acordului de încetare a focului stabilit doar de câteva zile.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep.
Clădiri distruse în oraşul sirian asediat Alep. (Captură Foto)

După încălcarea actualului armistiţiu din Siria, 10 grupuri rebele non-jihadiste au declarat luni că refuză să participe la alte discuţii pe tema negocierilor de pace planificate a avea loc în compania guvernului din Damasc pe motivul că forţele guvernului sirian şi grupul libanez Hezbollah încearcă să câştige teritorii folosindu-se de acordul de încetare a focului.

“Regimul şi aliaţii săi au continuat focul şi au comis încălcări numeroase şi mari [ale armistiţiului”, conform unei declaraţii semnate în principal de grupuri rebele incluse în aşa-zisa Armata Siriană Liberă (ASL).

Declaraţia a mai susţinut că “cele mai grave încălcări” au avut loc în zona nord-vestică a Damascului, în valea Wadi Barada care este controlată de rebeli. Forţele guvernului sirian şi grupul libanez Hezbollah au încercat să înregistreze unele progrese într-o campanie continuă împotriva rebelilor şi jihadiştilor.

Armata siriană şi Hezbollah au ajuns luni până la periferia localităţii Ain al-Fijeh, care deţine principala sursă de apă potabilă din zonă, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Armistiţiul actual, care a fost intermediat şi aprobat de Rusia şi Turcia, a intrat în vigoare vinerea trecută la miezul nopţii.

Grupurile rebele au negat că ar fi încălcat armistiţiul, care de la bun început a fost destul de fragil, în condiţiile în care Rusia susţine forţele guvernului sirian iar Turcia susţine rebelii. Discuţiile de pace au fost programate să aibă loc în capitala kazahă Astana în această lună.

Peste 300.000 de persoane au fost ucise în războiul din Siria, care durează de aproape 6 ani. Peste jumătate din populaţia ţării a fost strămutată, inclusiv milioane care au fugit în străinătate, devenind refugiaţi.