Grupul Tăriceanu ia în primire un partid înfiinţat acum un an

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Grupul liberal care îl are lider pe Călin Popescu Tăriceanu a luat în primire Partidul Naţional al Mediului, înfiinţat în urmă cu un an, cu sediul într-un apartament din Braşov, urmând ca acesta să-şi schimbe numele în Partidul Liberal Reformator la congresul organizat în 1-2 august.

Partidul Naţional al Mediului a anunţat, într-un comunicat remis vineri agenţiei Mediafax, că a început dialogul cu grupul liberal al lui Călin Popescu Tăriceanu pentru a schimba denumirea formaţiunii în Partidul Liberal Reformator la următorul congres.

Totodată, preşedintele PNM, Marius Nicolae Mateescu, a transmis în comunicatul de presă că formaţiunea politică susţine candidatura lui Tăriceanu la prezidenţiale, decizie ce va fi oficializată la lucrările congresului partidului, cu care ocazie se va redacta şi noul program politic şi statut al formaţiunii.

”Proiectul politic rezultat din parteneriatul dintre Grupul de Iniţiativă pentru Păstrarea Identităţii Liberale şi Partidul Naţional al Mediului va purta numele de Partidul Liberal Reformator”, se arată în comunicatul transmis ulterior de grupul lui Tăriceanu.

Parcursul migrării liberale a lui Tăriceanu

Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din PNL la sfârşitul lunii februarie, atunci când liberalii în frunte cu Crin Antonescu au decis să-şi retragă miniştrii de la guvernare şi să iasă din USL. Tăriceanu a declarat că doreşte să continue proiectul USL, în ciuda deciziei opţiunii majorităţii covârşitoare a colegilor săi şi a anunţat că îşi va face propriul său partid liberal, Partidul Reformator Liberal, o formaţiune în care să se înscrie, eventual, cei nemulţumiţi de Crin Antonescu.

Ca o recompensă pentru pasul făcut, Tăriceanu a primit la propunerea lui Victor Ponta, postul de preşedinte al Senatului, post ocupat anterior de Crin Antonescu.

După o lună de zile, Tăriceanu i-a transmis o scrisoare deschisă liderului PNL de atunci, Crin Antonescu, în care anunţa că renunţă la acest demers şi va înfiinţa în schimb Platforma Economică Liberală.

Ulterior, Tăriceanu a anunţat că vrea să intre din nou în PNL "am spus mereu că sunt dispus să revin în PNL, demisia a fost un gest extrem de protest". Crin Antonescu a denunţat atunci intenţia fostului său coleg Călin Popescu Tăriceanu de a se reînscrie în PNL, catalogându-l pe acesta drept „unealta unor diversiuni mărginaşe ale PSD”, lucru pe care îl considera "nedemn" pentru fostul premier.

La 12 iunie, a urmat o altă decizie controversată a fostului premier, lansarea Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, despre care Tăriceanu susţinea că reprezintă un semnal de alarmă pentru derapajele pe care PNL le înregistra la acel moment.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, în cadrul unui eveniment organizat la Institutul de Studii Liberale din Bucureşti, că au fost iniţiate demersurile pentru fondarea noului său partid, Partidului Liberal Reformator, în care speră să atragă mulţi din foştii săi colegi liberali.