Grupul mafiot 'Ndrangheta, ţinta unor raiduri ale poliţiei în Europa. Zeci de arestări

Poliţia din Germania, Italia, Olanda şi Belgia a arestat zeci de membri ai grupului mafiot ‘Ndrangheta, implicat în traficul cu cocaină din Europa.
Poliţişti germani
Poliţişti germani (Getty Images)

Echipe comune de investigaţie, care implică ofiţeri de poliţie din Germania, Italia, Olanda şi Belgia, au luat în vizor membri ai grupului mafiot calabrez ‘Ndrangheta. Au fost efectuate aproximativ 90 de arestări şi confiscate 4.000 kg de cocaină, precum şi 140 kg pastile de ecstasy, potrivit Deutsche Welle.

În Germania, raidurile – care fac parte din Operaţiunea Pollino – sunt concentrate pe landul vestic Renania de Nord-Westfalia, unde grupul mafiot a avut în mod tradiţional o prezenţă majoră, precum şi în landul Bavaria. Raidurile au fost efectuate după investigaţii ce au durat ani de zile, care au implicat de asemenea şi ofiţeri de poliţie din Elveţia. Operaţiunea Pollino este coordonată de Eurojust, Unitatea pentru Cooperare Judiciară a Uniunii Europene.

Investigaţia a implicat de asemenea operaţiuni în statul sud-american Surinam.

Aceata este cea mai mare operaţiune desfăşurată de poliţia germană împotriva unui clan mafiot, pe teritoriul german, potrivit revistei Der Spiegel. Au fost percheziţionate peste 65 de locaţii şi operaţiunea a implicat peste 440 de ofiţeri doar în Germania.

‘Ndrangheta este considerată cea mai puternică organizaţie de tip mafiot din Italia, depăşind-o pe Cosa Nostra din Sicilia şi Camorra din Napoli.

‘Ndrangheta este o forţă principală în spălarea banilor şi traficul cu cocaină. Diverse rapoarte sugerează că raidurile vizează familiile Mammoliti şi Giorgi, care fac parte din crima organizată.

Procurorul italian Federico Cafiero de Raho a declarat luni reporterilor că investigaţiile asupra grupului ‘Ndrangheta sunt în desfăşurare, adăugând că arestările efectuate până acum “nu înseamnă nimic pentru ei”.

“Ar trebui să arestăm mii de persoane... averea lor este enormă”, a adăugat procurorul, indicând că metodele clanului mafiot sunt sofisticate şi deseori implică membri respectaţi ai societăţii, precum avocaţi şi contabili, care lucrează pentru ei.

“Ei sunt invizibili”, a adăugat Raho.

De asemenea, marţi, poliţia italiană a arestat un presupus şef al mafiei siciliene, Settimino Mineo, despre care se presupune că este noul şef al clanului Cosa Nostra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe