Grupul energetic italian Enel vinde activele din România

(FILIPPO MONTEFORTE/AFP/Getty Images)

Grupul energetic italian Enel a afirmat joi că intenţionează să vândă activele sale de distribuţie şi vânzări din România şi de producere a energiei în Slovacia, informează Reuters.

Consiliul de Administraţie al Enel s.p.a. s-a reunit joi sub conducerea Patriziei Grieco, pentru a examina evoluţia programului de vânzări implementat cu scopul de a consolida structura financiară a grupului, conform Planului de afaceri pe 2014-2018. Mai exact, CEO-ul a informat Consiliul că potenţialele vânzări de către grupul Enel, ca parte a programului, ar putea include şi activele de generare din Slovacia şi activele de distribuţie şi furnizare din România.

Acţiunea de vânzare a activelor din România şi Slovacia face parte dintr-un program mai larg care vizează 6 miliarde de euro de vânzări de active care a început în 2013 şi vizează reducerea datoriei Enel.

Prin vânzarea activelor din Slovacia şi România, precum şi a altor active non-strategice, se va acoperi o datorie de peste 4,4 miliarde de euro (6 miliarde dolari), a anunţat compania într-un comunicat.

În România, vânzările ar putea include 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, dar şi 100% din compania de servicii Enel România Srl (deţinută de Enel prin Enel Investment Holding BV). Aceste companii gestionează o reţea electrică de circa 91.000 km în regiunile în care activează, distribuind circa 14 TWh de electricitate pe an (cu o cotă de piaţă de 34%) şi vânzând circa 9 TWh pe an către circa 2,6 milioane de clienţi, din care 2,4 milioane de clienţi rezidenţiali (cota de piaţă de 20%) şi 0,2 milioane de clienţi companii (cota de piaţă de 38%). În 2013, aceste companii au înregistrat venituri de 1.118 milioane de euro şi EBITDA de 289 milioane de euro.

Referitor la Slovacia, participaţiile implicate în programul de vânzări includ 66% din Slovenske Elektrarne a.s. (deţinute de Enel prin Enel Produzione spa), principalul producător de energie din ţară, cu o cotă de piaţă de circa 80%. Slovenske Elektrarne deţine centrale electrice cu o capacitate instalată totală de 5.700 MW, cu un mix de generare echilibrat, ce include unităţi nucleare, hidroelectrice şi pe cărbune. În 2013 a înregistrat venituri de 2.888 milioane de euro şi EBITDA de 708 milioane de euro.

Grupul energetic Enel este prima companie străină care a intrat în sectorul energetic din România. În anul 2004, compania a preluat două dintre cele opt societăţi de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, Banat şi Dobrogea, plătind atunci 112 milioane de euro.

Italienii au cumpărat apoi Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă dintre cele opt fost societăţi Electrica, ce alimentează Bucureştiul, printr-o tranzacţie combinată (vânzare de acţiuni şi majorare de capital) de 827 de milioane de euro. Compania a ajuns la 2,6 milioane de clienţi în România.

Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie