Grup infracţional cu birou în sediul Primăriei Chişinău, suspectat de ilegalităţi cu imobile

Specialişti în domeniu ar fi perfectat actele de recepţie finală a unor construcţii din Capitală şi suburbiile acesteia, fără ca măcar să se deplaseze la faţa locului pentru a evalua lucrările, transmite CNA.
Ofiţeri CNA
Ofiţeri CNA (cna.md)

Şapte persoane, printre care specialişti în domeniul construcţiilor, au fost reţinute marţi în urma unor percheziţii efectuate de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurori în sediile Primăriei Capitalei, Serviciului cadastral teritorial (SCT) Chişinău şi la domiciliile suspecţilor care sunt cercetaţi penal într-un dosar de corupţie, fals în acte şi trafic de influenţă.

Potrivit CNA, din 2017 până în prezent, un grup de persoane a închiriat un birou în sediul Primăriei Capitalei, punând în aplicare o schemă infracţională de legalizare a construcţiilor autorizate şi neautorizate din raza Chişinăului în interesul unor persoane fizice şi juridice.

Grupul format din două persoane coordonatoare, care s-au dovedit a fi capii schemei, şi mai mulţi specialişti în construcţii: experţi tehnici, proiectanţi, ingineri, diriginţi de şantier, care făceau parte din Comisia de recepţie finală a lucrărilor. În conformitate cu atribuţiile prestabilite, coordonatorii reţelei identificau persoane care intenţionau să-şi perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor, le asigurau întregul portofoliu de documente, după care implicau membrii Comisiei pentru semnarea procesului-verbal final.

De menţionat că, potrivit Regulamentului cu privire la atestarea tehnico-profesională a specialiştilor cu activităţi în construcţii, „responsabilii tehnici, proiectanţii şi experţii tehnici, sunt persoane autorizate, învestite de stat să presteze, în numele acestuia, servicii publice sau să îndeplinească activităţi de interes public".

Astfel, având toată puterea de decizie, grupul perfecta actele de recepţie finală a construcţiilor, fără ca măcar să se deplaseze la faţa locului pentru a evalua lucrările. Toată afacerea se derula în biroul din sediul Primăriei, după care, aceleaşi persoane mergeau la SCT Chişinău şi înregistrau imobilele.

În urma acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor operative, care ar fi durat câteva luni, CNA susţine că a documentat aproximativ 40 de cazuri în care grupul ar fi legalizat construcţia unor imobile din Capitală şi din suburbiile acesteia. Materialele video-audio, obţinute în urma investigaţiilor, ar demonstra că, pentru serviciile lor, coordonatorii grupului încasau de la clienţi sume cuprinse între 250 şi 3500 de euro, fiecare membru al Comisiei primind partea sa de bani. În prezent, persoanele vizate în această schemă sunt cercetate penal pentru trafic de influenţă.

Oamenii legii continuă să analizeze informaţia obţinută în urma percheziţiilor pentru a stabili toate circumstanţele faptelor descrise şi a trage la răspundere penală persoanele responsabile care riscă până la şapte ani de închisoare, dacă vor fi găsite vinovate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe