Gripa aviară: Oficiali olandezi sacrifică aproximativ 200.000 de raţe

Sute de mii de raţe au fost sacrificate la mai multe ferme din Olanda, ca parte a măsurilor pentru controlarea unei epidemii de gripă aviară. Această epidemie este cauza uciderii a peste 1.000 de păsări sălbatice în ţară.
Raţe sacrificate în timpul epidemii de gripă aviară sunt dezinfectate.
Raţe sacrificate în timpul epidemii de gripă aviară sunt dezinfectate. (Captură Foto)

Aproximativ 190.000 de raţe au fost ucise în centrul Olandei după ce inspectorii au confirmat că păsările de la mai multe ferme au murit din cauza gripei aviare, au declarat duminică oficialii şi mass media locală, confirmând un anunţ făcut sâmbătă de Ministerul olandez al Economiei.

Postul de televiziune olandez NOS a declarat că testele au indicat că raţele moarte au fost ucise de tulpina H5N8 a bolii, “care este foarte contagioasă pentru păsări” dar nu “foarte periculoasă pentru oameni”.

Tulpina H5N8 a gripei aviare ucide aproximativ 30% dintre păsările infectate.

Marea majoritate a raţelor sacrificate s-au aflat la o fermă din Biddinghuizen, aproximativ 70 km de capitala Amsterdam, în timp ce alte 10.000 de raţe au fost ucise pe o rază de un kilometru în jurul fermei respective, a declarat NVWA, agenţia olandeză pentru monitorizarea securităţii alimentare.

Într-o declaraţie, agenţia a susţinut că alte trei ferme avicole situate pe o rază de 3 km în jurul fermei din Biddinghuizen sunt de asemenea monitorizate din cauza gripei aviare.

La începutul acestei luni, autorităţile olandeze au închis grădini zoologice şi au interzis vânarea de raţe în mijlocul unei epidemii care a afectat de asemenea şi alte ţări europene, inclusiv Germania.

Aproximativ 1.250 de păsări sălbatice au fost găsite moarte pe malurile Lacului Markermeer, în apropie de Amsterdam, la începutul acestei luni, conform ziarelor locale.

O epidemie a gripei aviare în 2003 în Olanda, un producător major de păsări de curte, a forţat autorităţile din domeniul sănătăţii să sacrifice aproximativ 30 milioane de păsări pentru a controla răspândirea virusului.