Gripa aviară în Japonia. Peste 112.000 de păsări sacrificate

Focar de gripă aviară a găinilor ouătoare.
Focar de gripă aviară a găinilor ouătoare. (MUNIR UZ ZAMAN / AFP / Getty Images)

Autorităţile japoneze se confruntă cu primele cazuri de gripă aviară din ultimii trei ani. Peste 112.000 de păsări au fost sacrificate în ultimele două zile, în sud-vestul ţării, după confirmarea mai multor cazuri de gripă aviară, pentru a stopa extinderea pandemiei.

Cazurile de îmbolnăvire a păsărilor au fost semnalate la două ferme din Kumamoto, în sud-vestul Japoniei, unde testele ADN au confirmat prezenţa tulpinii H5 a virusului.

O echipă de experţi şi oficiali a fost trimisă la faţa locului pentru a stabili cauza infecţiei, transportul şi deplasarea animalelor din cele două ferme incriminate şi crescătoriile vecine a fost interzis iar accesul oamenilor în zonă a fost limitat.

Autorităţile japoneze au dispus sacrificarea tuturor pasărilor deţinute de proprietarii fermelor, pentru a evita propagarea virusului la alte domenii, informează AFP.

Ministrul Agriculturii, Silviculturii şi Pescuitului, Yoshimasa Hayashi, a promis "să facă tot posibilul pentru a limita cât mai repede extinderea epidemiei" şi a avertizat crescătorii împotriva riscurilor de infecţie, reamintind prezenţa persistentă a bolii în Asia.

Reamintim că cea mai afectată de gripa aviară, la începutul acestui an, a fost China. În ianuarie, mai multe tulpini de gripă, printre care două letale, s-au răspândit rapid în opt provincii din China, inclusiv în oraşele Beijing şi Shanghai.

La finele lunii ianuarie, ONU avertiza ţările din Asia să fie vigilente, după ce în China a avut loc o explozie a cazurilor de gripă aviară, care este de multe ori letală pentru om.

Conform unei statistici a Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate, efectuate pe teritoriul Chinei şi a Hong Kong-ului, procentul deceselor înregistrate din data de 28 ianuarie era de 22% din numărul total al cazurilor, însă multe alte victime se află în continuare pe patul de spital.

Au fost raportate decese în provincia Fujian la 10 ianuarie, în sud-vestul provinciei Guizhou la 13 ianuarie şi două decese (dintre care unul era un medic) în Shanghai la 20 ianuarie. Conform unui doctor din Shanghai însă, care a dat declaraţii sub protecţia anonimatului, regimul de la Beijing a dat dispoziţie ca numărul real al cazurilor de gripă de pe teritoriul ţării să fie manipulat de frica unui „impact internaţional.”

China a adoptat o politică similară şi în 2003 în cazul SARS, când tot de teama "impactului internaţional" Beijingul a ascuns izbucnirea epidemiei de SARS, un virus letal, care făcuse deja mii de morţi. Întârzierea recunoaşterii oficiale a făcut ca virusul, care se transmitea aeropurtat, să se răspândească în ţările vecine şi pe teritoriul Americii de Nord cauzând 8.100 de îmbolnăviri şi 774 de decese.