Grindeanu: Proiectul bugetului e finalizat doar că... lipseşte avizul CSAT

Guvernul Grindeanu nu a reuşit să adopte vineri, aşa cum spera, proiectele bugetului de stat şi ale asigurărilor sociale pentru anul 2017. Motivul? Lipseşte avizul CSAT.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Proiectul legii bugetului pe 2017 este finalizat şi are toate avizele, mai puţin cel din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a anunţat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Sorin Grindeanu.

„Avem tot ceea ce înseamnă avize, mai este nevoie în schimb de un aviz - avizul CSAT. Am avut o discuţie azi mai după masă cu domnul preşedinte Klaus Iohannis. Am sperat la un parcurs aşa cum a fost parcursul, spre exemplu, anul trecut, când în 9 decembrie s-a adoptat proiectul legii bugetului, s-a trimis către Parlament şi în 10 decembrie a fost CSAT pentru aviz. Am sperat. Şedinţa CSAT va fi marţi la ora 12:30. Aşa cum vedem noi, Guvernul României, bugetul pentru 2017 - acesta este finalizat. Avem toate avizele, inclusiv cel de la Consiliul Fiscal”, a declarat Grindeanu, citat de Agerpres.

Dorinţa Guvernului a fost, potrivit premierului, de "a prinde" în proiectul de buget toate măsurile prevăzute în programul de guvernare.

„În această perioadă s-a discutat cu toţi ordonatorii de credite şi dorinţa noastră spusă public a fost ca tot ceea ce noi am prevăzut în programul de guvernare ca şi măsuri care să se regăsească în bugetul pe 2017 să fie prinse şi să fie finanţate. Acest lucru a însemnat o muncă importantă pe care fiecare dintre dumneavoastră aţi făcut-o şi e de subliniat faptul că bugetele pe fiecare minister în parte se adresează pe programe pe care le avem prinse şi în programul de guvernare”, a punctat Grindeanu.

Premierul a arătat că, de la unii ordonatori de credite - cum ar fi Senatul şi Camera Deputaţilor - a primit "din start" bugete reduse, în timp ce cu alţii au discutat reprezentanţii Ministerului Finanţelor. „Tot ceea ce a însemnat minus la unele instituţii nu pune în pericol funcţionarea acestora”, a adăugat Grindeanu.

De ce lipseşte avizul CSAT

Administraţia Prezidenţială a transmis că, în anul 2015, Guvernul a transmis Secretariatului CSAT proiectele de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale pe data 7 decembrie. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit pe data de 10 decembrie 2015 pentru avizare.

„În acest an, Guvernul a decis să acţioneze fără să se coordoneze cu CSAT, stabilind unilateral agenda de aprobare a proiectului de buget”, a subliniat Iohannis.