Grindeanu, pe făraş? Firea vorbeşte de trădare: Probabil şi-a asigurat alt spate. Trebuie să accepte decizia PSD

Nu mai este un mister pentru nimeni că, după scandalul OUG 13, relaţia dintre Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea s-a deteriorat până în punctul în care, vedem astăzi, unul dintre apropiaţii liderului PSD, Gabriela Firea, îl acuză pe premier de o posibilă trădare şi vorbeşte despre schimbarea lui din funcţie.
Gabriela Firea
Gabriela Firea (Mihut Savu / Epoch Times)

Între premierul Sorin Grindeanu şi conducerea PSD s-a produs la un moment dat un declic, "nu a mai considerat util spatele politic", iar dacă se va decide schimbarea lui trebuie să accepte această decizie fără resentimente, să nu se ducă să caute sprijin în altă parte, ''pentru că nu altcineva te-a trimis în Guvern'', a declarat sâmbătă seară, la România TV, primăriţa Capitalei Gabriela Firea, unul dintre apropiaţii liderului social-democrat Liviu Dragnea.

"Nu am date certe şi nu vreau să fac afirmaţii tranşante. Este vorba de o percepţie a mea sau de o sumă de senzaţii pe care ni le lasă la vedere, să spunem, prestaţia premierului, că, la început, a înţeles rolul său, anume că reprezintă o funcţie numită şi a înţeles că trebuie să existe o relaţie puternică cu conducerea partidului pentru a aplica programul de guvernare ad literam.

Ulterior, cred că a fost un moment, un declic, în care nu a mai simţit această nevoie. Probabil că a umplut golul lăsat de absenţa, în consultarea sa, cu domnii Dragnea şi Tăriceanu, cu altceva. Rămâne să aflăm ce este acel altceva. Noi îi asigurăm spatele. În momentul în care domnia sa nu a mai considerat util spatele politic, înseamnă că are un alt spate, poate", a declarat Firea, citată de Agerpres.

Întrebată dacă preşedintele Klaus Iohannis este acest "spate", primăriţa a replicat: "ar fi păcat, eu sper că nu este aşa, dar păcat dacă consideră că este mai util sfatul altcuiva decât al colegilor de partid".

Mai mult, primăriţa a vorbit şi despre o presupusă luare de poziţie a preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la schimbarea premierului Grindeanu.

"Îmi permit să mai fac o mică analiză. Preşedintele ţării a fost subtil de această dată şi a lăsat o portiţă întredeschisă, pentru că a făcut acea afirmaţie: dacă este ceva serios, cu siguranţă voi afla, vom analiza etc.

Cu alte cuvinte, până la urmă, (Iohannis - n.r.) nu exclude faptul că, la un moment dat, după finalizarea în maximum două săptămâni a acestei evaluări a activităţii guvernamentale - eu nu pot acum să afirm şi nu pot să anticipez, că oricum nu sunt Mafalda - posibil să se ia o decizie politică în ceea ce priveşte Guvernul în totalitatea sa sau în ceea ce priveşte premierul sau anumiţi miniştri.

Şi, atunci, constituţional, preşedintele ţării invită partidele la Palatul Cotroceni, se realizează consultări, majoritatea parlamentară prezintă un nou candidat de prim-ministru, preşedintele îl acceptă sau nu", a precizat Firea.

Întrebată ce se va întâmpla dacă - în cazul în care partidul decide schimbarea sa - Grindeanu îi va cere ajutorul lui Iohannis pentru a rămâne în funcţie, primăriţa a răspuns că premierul ar trebui să accepte fără resentimente decizia celor care l-au pus în acea funcţie.

"Dar colegii noştri învestiţi de CExN pentru a ne reprezenta în Guvern au făcut un legământ nescris - pentru că nu le-a dat nimeni o foaie de hârtie să scrie - a fost o înţelegere tacită, o abordare de moralitate. În momentul în care ai o misiune politică, iar partidul consideră că nu-l mai reprezinţi suficient de bine, asta nu înseamnă că ne certăm, că ne despărţim, dar pe acea componentă poate este de preferat un alt coleg. E moral să accepţi acea decizie fără resentimente, nu să te duci să ceri spatele şi să ceri sprijinul în altă parte, pentru că nu altcineva te-a trimis în guvern", a precizat Firea.

În context, primăriţa a explicat că, mai mult sau mai puţin voalat, fostul premier Victor Ponta şi Grindeanu îi reproşează că e în tabăra lui Dragnea.

"Doar pentru că (Victor Ponta n.r.) este într-o dispută cu publică cu domnul Liviu Dragnea, nu cred că justifică reacţia la adresa mea şi că a făcut comparaţia cu un personaj politic sau altul. Ce fel de caracter aş avea eu acum dacă i-aş întoarce domnului Dragnea spatele?!

Pentru că acest lucru mi se reproşează şi de către domnul Ponta şi de către domnul Grindeanu, voalat, şi de către alţi colegi de partid, că de ce mă plasez eu în aşa-zisa tabără - eu cred că în PSD nu trebuie să avem tabere, trebuie să fim împreună o echipă unită, aşa cum am fost întotdeauna - şi cumva întrebarea aceasta e că de că mă plasez în tabăra domnului Dragnea. Nu, eu nu sunt în nicio tabără, sunt în familia PSD", a subliniat Firea.