Greva foamei la Oltchim: Doi grevişti spitalizaţi

Spitale, pacienţi, aparatură medicală
Spitale, pacienţi, aparatură medicală (Epoch Times România)

Greva foamei continuă la Oltchim, opt angajaţi intrând deja în a treia zi de grevă. Doi angajaţi din cei opt care fac greva foamei au fost spitalizaţi miercuri dimineaţă. Ei au fost trimişi la cabinetul medical al combinatului şi li s-au pus perfuzii. În cazul în care starea lor de sănătate nu se îmbunătăţeşte, vor fi duşi la spital.

Cornel Cernev, liderul Sindicatului "Victoria" din cadrul Combinatului Oltchim, a afirmat că astăzi la ora 12 va avea loc o întâlnire cu conducerea combinatului, pentru a primi un răspuns la întrebarea când se vor acorda salariile restante. De asemenea, este posibil ca ulterior să aibă loc o întâlnire şi cu primul ministru şi cu ministrul pentru dialog social Doina Pană.

Opt lucrători ai combinatului Oltchim au intrat luni în greva foamei în urma unui protest spontan mai amplu la care au participat cca.100 de persoane. Oamenii au ieşit în curtea combinatului şi îşi cer salariile restante pe două luni şi jumătate, precum şi schimbarea directorilor despre care afirmă că sunt "puşi politic în funcţii".

În luna iunie, alţi peste 900 de salariaţi de la Oltchim au fost disponibilizaţi, numărul total al acestora ajungând la 2.300. În luna iulie, compania a mai trimis în şomaj tehnic încă 700 de angajaţi.

Iniţial, zece lucrători de la combinat au anunţat luni că intră în greva foamei la finalul protestului spontan din curtea combinatului, fiind nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile de două luni şi jumătate. Doi grevişti au renunţat însă la protest după anunţul făcut de conducerea combinatului conform căruia în cursul lunii decembrie se vor achita restanţele salariale aferente lunii septembrie şi, parţial, pentru octombrie.