Grevă de avertisment la muzee pe fundalul unei crize financiare fără precedent. La orizont, grevă generală

Muzeul de Artă al României (MNAR), noaptea
Muzeul de Artă al României (MNAR), noaptea (mnar.ro)

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) cheamă instituţiile muzeale la grevă de avertisment, în semn de protest faţă de grava criză financiară prin care trece în prezent domeniul Culturii. Intitulată sugestiv "Muzeele schimbă societatea", greva de avertisment ar urma să aibă loc pe 3 iulie, între orele 11.00 şi 12.00,

Greva de avertisment ar putea fi urmată de o grevă generală în sectorul muzeal în cazul în care ministrul Culturii nu va soluţiona revendicările sectorului muzeal.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii RNMR atrag atenţia că sectorul muzeal se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii, astfel încât muzeele au ajuns în situaţia să nu îşi poată plăti nici măcar facturile curente.

Redăm integral comunicatul RNMR:

"REŢEAUA NAŢIONALĂ A MUZEELOR DIN ROMÂNIA CHEAMĂ MUZEELE LA UN PROTEST CE VA PRECEDA O EVENTUALĂ GREVĂ DE AVERTISMENT SUB TITULATURA: ”MUZEELE SCHIMBĂ SOCIETATEA”!!!!

Muzeele din România, în special cele aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii, alături de celelalte instituţii publice de cultură de sub autoritatea Ministerului, au fost aduse, într-un interval foarte scurt de timp, în cea mai gravă criză financiară din ultimele două decenii. Mai întâi, subvenţia pentru cheltuielile dedicate proiectelor culturale, care se regăsesc în capitolul ”Bunuri şi servicii”, a fost redusă cu 30 – 40% faţă de nivelul din anul 2018, prin ”Legea bugetului de stat” pe anul în curs. Managerii instituţiilor au fost nevoiţi să îşi redimensioneze programele minimale de activităţi pentru anul 2019. Chiar şi în aceste condiţii, s-au încheiat contracte şi s-au definit proiectele culturale pe care instituţiile culturale le oferă publicului în acest an contând pe faptul că, pe lângă veniturile proprii, vor beneficia de subvenţia promisă.

Din păcate, în ultimele două luni, această subvenţie a fost redusă cu 60 – 70%, ceea ce face ca instituţiile noastre să nu poată achita nici măcar facturile curente pentru utilităţi. S-a renunţat la colaborări, s-au redus proiectele de cercetare, expoziţionale şi educaţionale, dar nu se poate renunţa şi la cheltuielile cu serviciile de pază, la plata facturilor pentru energie electrică şi apă.

Toate explicaţiile pe care le-am primit de la dl. Ministru Valer Daniel Breaz s-au dovedit a fi inconsistente. Muzeele nu pot aştepta o iluzorie rectificare pozitivă, peste două luni, în situaţia în care nu pot plăti nici măcar facturile restante acumulate din luna aprilie, până azi. Practic, instituţiile noastre au fost aduse în incapacitate de plată. Faptul că avem acoperite cheltuielile cu salariile până aproape de sfârşitul anului nu poate fi o situaţie mulţumitoare pentru noi. Muzeele au capacitatea de a furniza publicului servicii culturale de calitate înaltă şi în condiţii optime, aducând şi venituri, dar numai dacă beneficiază de o subvenţie decentă pentru acoperirea cheltuielilor pe care le pretind proiectele noastre.

În situaţia în care, de mulţi ani de zile, muzeele nu beneficiază de bani pentru investiţii, pentru îmbogăţirea patrimoniului cultural, tăierea cheltuielilor pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare reprezintă lovitura de graţie adusă instituţiilor noastre. Fondurile europene şi cele ale Spaţiului Economic European, proiectele europene pe care Ministerul ne îndeamnă să le elaborăm, nu au cum să reprezinte soluţii pentru supravieţuire. O investiţie în restaurarea unei clădiri este foarte necesară, dar devine inutilă dacă, ulterior, acolo nu au loc evenimente culturale dedicate publicului larg.

Acestor probleme de ultimă oră li se adaugă extrem de gravele disfuncţionalităţi existente în sistemul de salarizare, care trebuie soluţionate fără întârziere. Acestea afectează nu numai muzeele din subordinea Ministerului, ci absolut toate aşezămintele muzeale din România.

Situaţia din instituţiile publice de cultură aflate sub autoritatea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a devenit intolerabilă. Având în vedere că dialogul iniţiat cu dl. Ministru Valer Daniel Breaz a eşuat, facem un apel la conducerea Guvernului, la doamna Prim-Ministru Viorica Dăncilă să intervină, de urgenţă pentru ca Ministerul Finanţelor Publice să asigure subvenţia necesară funcţionării optime a instituţiilor noastre.

Pentru a avertiza toţi cetăţenii României asupra gravităţii situaţiei în care se află instituţiile de cultură, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România cheamă toate muzeele din ţară noastră la protest, în data de 3 iulie 2019, între orele 11.00 – 12.00. Este începutul unui protest prin care sperăm să dovedim că în România cultura contează pentru societate. Vom înainta ulterior o scrisoare deschisă Domnului Ministru al Culturii cu revendicările sectorului muzeal. În cazul nerezolvării acestora, vom demara în premieră pentru România procedurile pentru grevă generală a sectorului muzeal."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne