Greenpeace: În România încă există culturi ilegale de soia modificată genetic

Cultură de soia modificată genetic în România.
Cultură de soia modificată genetic în România. (Greenpeace)

În urma unor investigaţii realizate de echipa Greenpeace România, reiese faptul că în România există culturi de soia modificată genetic, deşi acest lucru este interzis atât în Uniunea Europeană, cât şi în România, odată cu aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană în anul 2007, informează organizaţia, printr-un comuniat de presă postat joi pe site-ul său.

Deşi cultivarea soiei modificate este interzisă din 2007, în judeţul Botoşani au fost identificate mai multe astfel de culturi, în comunele Leorda, Ştefăneşti, Dorneşti, Dobârceni, Dângeni şi Mihai Eminescu.

Echipa Greenpeace a prelevat probe de soia în perioada august – septembrie 2014, din judeţul Botoşani în urma unor sesizări locale, mai informează organizaţia. În urma analizelor de laborator a rezultat că 10 din 10 probe testate – provenind din judeţul Botoşani – au ieşit pozitiv la testarea pentru organisme modificate genetic (OMG). Rezultatul testelor a fost atestat de laboratorul Umweltbundesamt, Viena, Austria.

Greenpeace a contactat şi autorităţile cu atribuţii de verificare în domeniu – Comisariatele Judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu şi Direcţiile Agricole Judeţene, pentru a afla informaţii în legătură cu controalele efectuate, cu sesizările primite, cazurile de cultivare ilegală a OMG-urilor şi măsurile luate în aceste cazuri.

Dintr-o mare parte a răspunsurilor primite de la autorităţi, însă, reiese că până în prezent nu a fost realizată nicio monitorizare pentru a identifica eventualele cazuri de cultivare ilegală a OMG-urilor interzise sau cele de contaminare în urma cultivării porumbului modificat genetic MON810, ori în urma cultivării soiei modificate genetic în mod legal (pre-2007) şi ilegal (post-2007). De asemenea, în doar câteva locuri s-au efectuat controale ca urmare a sesizărilor primite şi s-au aplicat sancţiuni la identificarea unor cazuri de cultivare ilegală împreună cu dispoziţii de a distruge culturile respective, dar nu întotdeauna a fost şi verificată distrugerea lor. Din unele scrisori a reieşit chiar faptul că autorităţile cu responsabilităţi de monitorizare şi control nu dispun de mijloacele necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile, în speţă de echipamente adecvate pentru testare şi de laborator.

Vineri, 26 septembrie, urmează ca o comisie specială din partea autorităţilor menţionate să preleveze probe din teren pentru a le trimite la un laborator din România, pentru reverificare (Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Organisme Modificate Genetic din Alimente şi Furaje- IDSA), mai informează Greenpeace.

În alte judeţe nu au fost identificate cazuri de cultivare ilegală a organismelor modificate genetic interzise, mai raportează organizaţia.

Având în vedere gravitatea situaţiei şi faptul că autorităţile sunt incapabile să monitorizeze şi să ţină sub control cultivarea organismelor modificate genetic, în acord cu legislaţia naţională şi cea comunitară, Greenpeace solicită Guvernului Român să dispună inspectarea de urgenţă a locaţiilor în care au fost descoperite culturi de soia modificată genetic şi distrugerea acestora pentru a evita contaminarea; inspectarea de urgenţă a cel puţin 10% dintre culturile de soia din judeţul Botoşani, pentru a identifica alte eventuale cazuri de cultivare ilegală; măsuri prin care să se asigure excluderea posibilităţii ca firmele care contractează şi achiziţionează soia de la fermierii din Botoşani să cumpere soia modificată genetic; dotarea autorităţilor responsabile cu monitorizarea şi controlul în ceea ce priveşte organismele modificate genetic cu echipamente adecvate şi eficiente şi, de asemenea, cu laboratoare în care să fie posibilă testarea pentru OMG-uri, cel puţin la nivel regional; o mai bună instruire a personalului reprezentant al acestor autorităţi; înăsprirea sancţiunilor pentru fermierii care cultivă ilegal soia modificată genetic precum şi instituirea unui moratoriu în ceea ce priveşte cultivarea şi importul de organisme modificate genetic, cel puţin până când autorităţile române se vor dovedi capabile de a realiza o monitorizare activă şi de a ţine sub control strict cultivarea şi importul acestora.

Despre organisme modificate genetic în Europa

Primele culturi de plante modificate genetic în România, şi anume soia modificată genetică produsă de compania Monsanto, au fost introduse în ţara noastră în 1998. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, cultivarea de soia modificată genetic a fost interzisă în România, pentru a se alinia la reglementările UE. În prezent, singurele plante modificate genetic autorizate pentru cultivare în Europa şi în România este porumbul MON810 şi cartoful Amflora de la BASF.

Mai multe ţări europene, printre care şi Austria, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria şi Polonia au interzis cultivarea de organisme modificate genetic.

Programul Danube Soy, o şansă pentru cultivatorii de soia convenţională din România

În februarie 2013, România a semnat Declaraţia pentru soia nemodificată genetic, care presupune implicarea într-un proiect de sprijin pentru cultivatorii de soia nemodificată genetic din bazinul Dunării. Astfel, România s-a alăturat astfel ţărilor riverane Dunării care au semnat deja declaraţia: Austria, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Serbia, Ungaria, Slovenia, Elveţia şi regiunea Bavariei.

Programul Danube Soy a fost înfiinţat pentru a promova şi răspândi cultivarea, procesarea şi comercializarea de soia nemodificată genetic, de calitate certificată, în bazinul Dunării. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea şi garantarea unei surse de proteine nemodificate genetic pentru Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne