Grecia va rata termenul limită pentru bailout

Michala Marcussen, analistă al băncii franceze Societe Generale.
Michala Marcussen, analistă al băncii franceze Societe Generale. (Captură Foto)

Grecia are în faţa o nouă săptămână crucială şi, conform estimărilor curente, este foarte posibil ca guvernul elen să rateze termenul limită din 24 aprilie pentru accesarea banilor din programul de salvare financiară a ţării (bailout), susţine Business Insider.

Miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni vineri pentru un summit al Eurogrupului, iar ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis pare foarte încrezător că se va ajunge la un acord în privinţa bailout-ului. Dar, după cum se prezintă situaţia, aproape nimeni nu se aşteaptă la un acord în această săptămână, în ciuda faptului că Atena rămâne fără bani.

În weekend, şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că este urgent ca guvernul grec să depună mult mai multe eforturi pentru a putea ajunge la un acord cu creditorii săi internaţionali.

Michala Marcussen, analistă a băncii franceze Societe Generale, a susţinut afirmaţia lui Draghi, şi a adăugat că:

“Pentru a ajunge în acel punct, Grecia ar trebui să se dedice ferm reformelor de pe piaţa muncii şi să adopte o reformă a pensiilor pentru a reduce deficitul financiar. Pentru a primi banii, Grecia trebuie să respecte punctele de referinţă structurale specificate de FMI, incluzând reforme asupra produselor şi serviciilor şi un program de privatizare deplină. Pe plan intern, efectuarea unor concesii suplimentare asupra promisiunilor electorale nu va fi uşoară pentru guvernul condus de Syriza şi ar putea fi declanşate în cele din urmă alegeri anticipate.

“Chiar şi un acord suficient pentru a asigura o plată parţială nu va oferi Greciei prea mult timp. În lunile mai şi iunie Grecia trebuie să returneze Fondului Monetar Internaţional 2,48 miliarde de euro, iar în iulie un total de 4,83 miliarde de euro trebuie restituit Băncii Centrale Europene. În plus, Grecia trebuie să îşi acopere obligaţiile de plată regulate pentru a asigura funcţionarea corespunzătoare a sectorului public. Situaţia a fost complicată de negocieri provocatoare. În acest context, rămâne ridicat riscul ca Grecia să intre în incapacitatea de plată şi/sau a unei eventuale ieşiri a ţării din zona euro.”

În acest context, un interviu susţinut în weekend de către vicepremierul elen Yannis Dragasakis a avut un ton negativ, conform Bloomberg. El a declarat ziarului To Vima că noul guvern “nu se va mişca de pe liniile sale roşii”.

Mai mult, un termen limită din 11 mai ar putea fi prea târziu pentru Grecia. Un raport Reuters, publicat vineri, a sugerat că statul elen de abia îşi mai poate plăti funcţionarii publici şi pensionarii în această lună. Nimeni nu ştie exact când se vor evapora complet toate fondurile guvernului elen – fie imediat după rambursarea datoriei către FMI în 12 mai sau ulterior.

O plată întârziată către FMI este oarecum fără precedent pentru o economie avansată, au susţinut analiştii de la Societe Generale, adăugând că, în cazul în care nu va găsi banii, Grecia se va alătura unui club în care se află în prezent doar Somalia, Sudan şi Zimbabwe.

Simon Nixon de la Wall Street Journal a declarat că “nimeni nu se aşteaptă la un acord care să deblocheze bailout-ul elen în cadrul summitului din această săptămână de la Riga – iniţial stabilit ca şi termen limită final pentru un acord. Totuşi, noul termen limită a fost stabilit pentru data de 11 mai.

Dar în rândul politicienilor şi oficialilor europeni care s-au întâlnit săptămâna trecută la Washington D.C. la reuniunea de primăvară a FMI a existat prea puţin optimism în legătură cu încheierea unui acord până la acea dată, adaugă Business Insider.

În privinţa acordului, cele două tabere se află în acelaşi punct în care s-au aflat acum trei luni, când s-a format noul guvern de stânga. Un oficial al zonei euro a declarat că, de fapt, situaţia este chiar mai rea din moment ce planurile pentru reformele elene costă bani sau reduc din veniturile guvernamentale.

Pentru a complica şi mai mult lucrurile, în urma alegerilor finlandeze din acest weekend partidul euro-sceptic “Adevăraţii Finlandezi” a ajuns pe locul doi. Câştigătorul – Partidul de Centru – va trebui să creeze o coaliţie cu ei, moment în care Finlanda va deveni o frână şi mai puternică în calea detensionării relaţiilor cu Grecia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie