Grecia: urmează confiscări în masă pentru bunurile a căror sursă nu poate fi explicată

Oamenii stau la coadă pentru a scoate bani de la un bancomat al Băncii Naţionale din Atena, Grecia.
Oamenii stau la coadă pentru a scoate bani de la un bancomat al Băncii Naţionale din Atena, Grecia. (Milos Bicanski/Getty Images)

Săptămâna trecută, parlamentul elen a aprobat noi măsuri de austeritate pentru a debloca o altă tranşă de fonduri din pachetul de bailout, ce au fost blocate de Bruxelles: o mişcare simbolică, cu impact redus, fără a fi urmată, de exemplu, de impunerea unor măsuri reale de austeritate.

Dar, deşi grecii au promis multe, au făcut foarte puţine pentru a îndeplini promisiunile făcute. Totuşi acest lucru s-ar putea schimba.

Potrivit publicaţiei Kathimerini, inspectorii Ministerului Finanţelor sunt pe cale să îi caute pe proprietarii tuturor proprietăţilor locale nedeclarate, iar Parlamentul va modifica legislaţia permiţând confiscarea electronică a produselor financiare şi conţinutului cutiilor de valori.

Planul pentru identificarea contribuabililor care “au uitat” să îşi declare proprietăţile la fisc urmează să fie pus în aplicare până la sfârşitul anului, potrivit termenului propus de Autoritatea Independentă pentru Venituri Publice (AIVP).

Guvernul va confisca orice bunuri a căror sursă sau finanţare nu poate fi explicată.

Autorităţile fiscale elene vor primi sprijinul Oficiului de Cadastru pentru a-şi atinge obiectivele, în condiţiile în care, la sfârşitul lunii septembrie, inspectorii AIVP vor putea obţine accesul la baza de date a Oficiului pentru a obţine detalii privind proprietăţile.

Contribuabili identificaţi că nu şi-au depus declaraţia de avere la fisc sunt rugaţi să declare activele, pe lângă plata unor amenzi prevăzute de lege. Dacă contribuabilii nu se vor conforma, activele lor vor fi “sechestrate”.

Kathimerini mai notează că AIVP aşteaptă, de asemenea, ca Parlamentul grec să adopte noi reguli care permit confiscarea în masă a conţinutului cutiilor valorilor şi a activelor financiare de genul titlurilor de valoare.

Până în prezent, procesul de localizare a activelor contribuabililor care fie şi-au ascuns veniturile, fie au datorii majore la stat - s-a desfăşurat în scris, astfel că a fost lent. După ce vor fi adoptate regulamentele necesare pentru operarea unui sistem automat de colectare a datoriilor, autorităţile fiscale vor putea să emită online notificări privind confiscările şi să sechestreze imediat conţinutul cutiilor de valori, să confişte bani, pietre preţioase, bijuterii şi aşa mai departe. Autorităţile vor putea, de asemenea, să confişte acţiuni şi alte titluri de valoare.

În acest an, fiscul îşi va concentra eforturile pe confiscări şi va încerca să reducă numărul imens de datorii către stat. În acest context, până la sfârşitul lunii următoare, Autoritatea Independentă pentru Venituri Publice va scoate la licitaţie 27 de proprietăţi care aparţin unor debitori la stat cu scopul de a colecta 2,7 miliarde de euro până la sfârşitul anului, din datorii vechi. De asemenea, Autoritatea mai doreşte să recupereze alte 690 milioane de euro din datorii noi ce aparţin unor debitori majori.