Grecia îndatorată până-n gât la producătorii de medicamente

(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)

Grecia aproape falimentară s-a îndatorat până-n gât la producătorii internaţionali de medicamente şi acum trebuie să le plătească acestora peste 1,1 miliarde de euro, a declarat miercuri un oficial din industria farmaceutică.

Factura tot mai mare reflectă lupta continuă a Greciei pentru a strânge bani şi creează o dilemă pentru companiile farmaceutice, aflate sub presiune morală să nu blocheze livrările de medicamente care pot salva vieţi.

Richard Bergstrom, director general al Federaţiei Europene a Industriilor şi Asociaţiilor Farmaceutice, a declarat pentru Reuters că membrii săi nu au fost plătiţi de Grecia din decembrie 2014, adăugând că acestora li se datorează bani atât din partea spitalelor greceşti cât şi a agenţiei de asigurare condusă de stat, EOPYY.

Producătorii de medicamente şi oficialii UE discută acum opţiunile în cazul în care Grecia intră în default sau iese din zona euro.

“Am început o discuţie la Bruxelles cu Comisia Europeană”, a declarat Bergstrom. “Dorim ca CE să ştie că [firmele şi] companiile noastre sunt implicate în această cursă de lungă durată şi că sunt dedicate Greciei.”

Există un precedent pentru ca industria farmaceutică să aprobe anumite măsuri excepţionale pentru furnizarea de medicamente în timpul unei crize financiare. Acest lucru s-a întâmplat în Argentina în 2002, când mai multe firme au căzut de acord să continue furnizarea de medicamente pentru o anumită perioadă de timp, fără a fi plătite.

Dar situaţia este complicată în Europa, ţinând cont de regulile de competitivitate ale UE care susţin că CE trebuie să ia iniţiativa în ceea ce priveşte aprobarea oricărei scheme speciale.

Producătorii de medicamente doresc ca orice program de urgenţă să includă paşi pentru reducerea efectelor negative de pe alte pieţe, incluzând limitări ale re-exporturilor de medicamente şi o interdicţie aplicată altor guverne care ar folosi Grecia ca o referinţă atunci când stabilesc propriile lor preţuri la medicamente.

Suspendarea livrărilor de medicamente nu este o opţiune pentru industrie, aşa cum a descoperit compania farmaceutică daneză Novo Nordisk la începutul crizei datoriilor elene în 2010, când s-a confruntat cu numeroase proteste datorită planurilor sale de a suspenda unele livrări de insulină.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.