Grecia face o nouă propunere creditorilor săi pentru a depăşi impasul negocierilor

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Atena a trimis creditorilor săi internaţionali o nouă propunere pentru a se putea încheia mult aşteptatul acord între cele două tabere care va permite elenilor să îşi onoreze datoriile, a declarat marţi Comisia Europeană, adăugând că premierul grec Alexis Tsipras se va întâlni cu şeful CE Jean-Claude Juncker din nou în această săptămână pe tema unui Summit UE-America Latină, conform website-ului de ştiri Politico.

“Cele trei instituţii – Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană – analizează în prezent sugestiile [prezentate marţi dimineaţa] cu atenţie şi răbdare”, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Refuzul premierului elen de a accepta ultima propunere a creditorilor internaţionali privind reformele economice ale Greciei a tensionat atmosfera între Atena şi Bruxelles. Cele două părţi trebuie să cadă de acord asupra reformelor economice din Grecia, o condiţie esenţială pentru deblocarea ultimei tranşe – de 7,2 miliarde de euro – din programul de bailout al Greciei, fără de care elenii ar putea întra în default.

După întâlnirea de săptămâna trecută cu Juncker în Bruxelles, Tsipras a respins propunerea creditorilor, declarând în Parlamentul elen: “Aş dori să cred că propunerea prezentată de Juncker a fost o scăpare, un moment prost şi nimic mai mult”. Tsipras nu a răspuns cererii lui Juncker pentru a oferi răspunsul Greciei la planul propus, iar sâmbătă, înaintea summitului G7 din Germania, Juncker nu a mai răspuns apelurilor premierului elen.

Tsipras va avea o nouă şansă pentru a-şi prezenta cazul atunci când se va întâlni, miercuri, pentru discuţii bilaterale cu preşedintele francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel.

Cancelarul german este înclinat să rezolve problema elenă cât mai curând posibil şi, la sfârşitul summitului G7, preşedintele american Barack Obama a făcut apel la ambele tabere să ajungă la un acord, adaugă Politico.

De asemenea, creditorii internaţionali ai Greciei au sugerat o prelungire a programului de salvare financiară a ţării până la sfârşitul lui martie 2016, dar neînţelegerile privind condiţiile obţinerii sprijinului UE, precum şi previziunile pentru viitor riscă să submineze planul, au declarat luni trei persoane familiare cu negocierile, conform Wall Street Journal.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe