Grecia ar putea primi ajutor de la Rothschild

Grecia ar putea apela la Rothschild, una dintre cele mai vechi companii financiare din lume, pentru a o ajuta să depăşească actuala criză a datoriilor, arată Financial Times.
Banca de investiţii Rothschild în Londra.
Banca de investiţii Rothschild în Londra. (Captură Foto)

Financial Times a susţinut că Atena este pe cale să numească Rothschild în poziţia de consilier privind datoria publică, înlocuind banca americană de investiţii Lazard, cu care a lucrat la discuţiile privind programul de salvare financiară (bailout) a Greciei în 2012.

Se estimează ca numirea să fie făcută înaintea întîlnirii cu miniştri de finanţe din zona euro în ceea ce priveşte datoria elenă, care va avea loc în 20 februarie, a citat Financial Times două surse nenumite.

Grecia înfruntă probleme tot mai mari din cauza unei plăţi în valoare de peste 6 miliarde de euro pe care trebuie să o efectueze în luna iulie. Este improbabil ca Atena să îşi îndeplinească obligaţiile fără ajutor sau o restructurare.

Cei mai mari creditori ai Greciei sunt Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. În această lună, FMI a făcut apel pentru o reducere semnificativă a datoriei pentru a opri datoriile elene să devină “explozive”, dar statele membre UE, în special Germania, au reţineri în a devia de la planul stabilit iniţial privind măsurile de austeritate şi rambursările.

Rothschild este una dintre cele mai vechi bănci de investiţii din lume, fiind înfiinţată cu peste 200 de ani în urmă de Mayer Amschel Rothschild. Cinci dintre fiii săi au înfiinţat instituţii bancare în Europa şi firma de astăzi are aproximativ 2.400 de angajaţi în 40 de ţări, conform website-ului său.

Rothschild & Co. este compania mamă a tuturor afacerilor bancare desfăşurate de familia Rothschild, acoperind servicii bancare de investiţii, gestionarea activelor, capital privat, sectorul bancar corporatist şi sectorul bancar privat.