Grănicerii nord coreeni omoară chinezi pentru mâncare şi bani

(MARK WILSON / AFP / Getty Images)

O serie de crime oribile comise de nord coreeni în China, în zone adiacente graniţei cu Coreea de Nord, a determinat ca unii chinezi din zonele de frontieră să îşi abandoneze casele, conform unui articol Bloomberg.

Violenţa incidentelor reflectă disperarea profundă a grănicerilor nord coreeni, care intră în China pentru a căuta mâncare şi bani.

Numărul incidentelor a crescut rapid după ce la putere a ajuns Kim Jong Un.

Omorârea a patru rezidenţi într-un sat de graniţă a determinat autorităţile comuniste de la Beijing să depună o plângere către Phenian. În incidentele din decembrie, un grănicer nord coreean a împuşcat patru rezidenţi din Nanping, un sat de graniţă cu 300 de persoane din provincia Jilin.

În Nanping au fost omorâţi aproximativ 20 de oameni de către nord coreeni în ultimii ani, conform unui oficial de provincie.

Unii dintre rezidenţi părăsesc satul, care este localizat în apropierea unei unităţi de grăniceri din Coreea de Nord, conform declaraţiilor în condiţii de anonimat date de un oficial.

În lunile de iarnă când râul de la granita dintre China şi Coreea de Nord îngheaţă, grănicerii pot trece pe gheaţă în China, de multe ori ei cerând sătenilor alimente.

Nord Coreea suferă de o penurie severă de alimente, în anii ’90, după căderea regimurilor comuniste, situaţia fiind atât de gravă încât a condus la moartea prin înfometare a unui număr de 1,2-2,5 milioane de persoane.

Aproape 70% din populaţia Coreei de Nord nu-şi poate asigura necesarul de hrană.

Un atac similar cu cel din decembrie s-a petrecut în septembrie, când o familie întreagă de trei persoane a fost omorâtă pentru a li se fură suma de 500 de yuani (80 USD), conform martorilor de la faţa locului.