Goţiu: Ministrul Mediului vrea să dea liber la măcelărirea a 400.000 de ciocârlii şi a 566 de capre negre

Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Epoch Times România)

Senatorul USR Mihai Goţiu a lansat, joi, un atac la adresa ministrului Mediului, Costel Alexe, acuzându-l că, deşi în luna februarie a anunţat că pune sub protecţie ciocârlia şi capra neagră, acest lucru “nu l-a împiedecat, însă, să pună în dezbatere publică un ordin de ministru prin care se acordă cote de vânătoare pentru 566 de capre negre şi aproape 400.000 de ciocârlii”.

“RELAXARE cu împuşcături, după izolare! Ministrul Mediului, Costel Alexe, vrea să dea liber la măcel: sute de capre negre şi sute de mii de ciocârlii, scoase la... mezat şi împuşcat! VIDEO cu ministrul minţind, fără reţineri, că va proteja cele două specii: 'Am luat decizia de a pune sub protecţie două specii emblematice pentru România, ciocârlia şi capra neagră'. Aşa se lăuda, în urmă cu doar două luni, pe 13 februarie, în mod public, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe (vezi înregistrarea). Asta nu l-a împiedicat, însă, să pună în dezbatere publică un ordin de ministru (https://cutt.ly/4yQsILi) prin care se acordă cote de vânătoare pentru 566 de capre negre şi aproape 400.000 de ciocârlii! Probabil, domnul ministru s-o fi gândit că, după atâta izolare de la pandemie, trebuie să se 'relaxeze' şi unii vânători cumva, cu nişte ture de împuşcat capre negre. Şi s-o fi gândit şi la revenirea economiei Italiei, în restaurantele căreia se consumă limbile ciocârliilor măcelărite în România”, a susţinut Goţiu, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Goţiu a precizat că, împreună cu colegii săi de partid Cornel Zainea şi Allen Coliban i-a cerut oficial ministrului Alexe să elimine din proiectul de ordin cotele pentru vânarea ciocârliilor şi a caprelor negre.

“Şi sper că propunerile legislative pe care le-am iniţiat anul trecut (tot împreună cu Allen Coliban şi Cornel Zainea), pentru includerea celor două specii pe lista celor protejate PRIN LEGE, vor fi deblocate la Camera Deputaţilor, acolo unde sub presiunea lobby-ului unor vânători, au fost stopate. Sunt absolut convins că ne putem relaxa după starea de urgenţă şi fără să măcelărim ciocârlii şi capre negre şi că redresarea economiei nu se bazează pe ciubucurile pe care le încasează unii dintre administratorii fondurilor de vânătoare de pe urma uciderii celor două specii”, a mai punctat senatorul USR.

Mai mult, Goţiu l-a criticat pe Costel Alexe că, deşi se lăuda cu “toleranţă zero pentru hoţii de lemne” şi că vrea “să-i vadă în cătuşe”, totuşi, în calitate de deputat, NU a votat legea de înfiinţare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIA), cunoscută şi sub numele de “DNA-ul Pădurilor”.

“Păi, domnule ministru, cum să ajungă în cătuşe hoţii de lemne dacă nu avem structuri specializate să-i prindă? Credeţi că şi le vor pune singuri, pentru că-i mustră conştiinţa?”, a conchis senatorul USR.