Goţiu acuză: Guvernul României refuză accesul experţilor UNESCO în galeriile de la Roşia Montană!

În această săptămână, Roşia Montană este vizitată de un grup de experţi, în vederea admiterii dosarului depus pentru includerea sitului în UNESCO. Guvernul României refuză însă accesul experţilor în galerii subterane antice, susţinând, culmea, că este nevoie de acordul RMGC.
Mihai Gotiu
Mihai Gotiu (Mihut Savu / Epoch Times)

Într-un mod absolut sfidător şi umilitor, Guvernul României, prin reprezentanţii săi, blochează accesul grupului de experţi UNESCO în cea mai spectaculoasă componentă a sitului de la Roşia Montană – ansamblul de galerii subterane antice, medievale, moderne şi contemporane din Masivul Cârnic, atrage atenţia senatorul USR Mihai Goţiu.

"În această săptămână, Roşia Montană este vizitată de un expert evaluator al ICOMOS (Internaţional Council on Monuments and Sites), prestigiosul organism raportor UNESCO, cel mai cunoscut şi reprezentativ for al specialiştilor internaţionali din domeniul patrimoniului cultural. În cadrul acestei vizite, reprezentantul ICOMOS, d-nul prof. dr. Helmuth Albrecht, de la Universitatea Tehnică din Freiburg, este însoţit de specialişti români şi internaţionali în patrimoniu cultural. Scopul vizitei nu este secret: evaluarea sitului cultural Roşia Montană în vederea admiterii dosarului depus pentru includerea UNESCO.

Cu toate acestea, într-un mod absolut sfidător şi umilitor, Guvernul României, prin reprezentanţii săi, blochează accesul grupului de experţi în cea mai spectaculoasă componentă a sitului de la Roşia Montană – ansamblul de galerii subterane antice, medievale, moderne şi contemporane din Masivul Cârnic. Într-un răspuns pe care l-am primit, ieri, la o scrisoare transmisă săptămâna trecută miniştrilor Culturii şi Economiei, preşedintelui ANRM şi Minvest Deva (reprezentantul statului român în proiectul minier), se spune că pentru a vizita galeriile în discuţie ar fi nevoie de… acordul companiei RMGC!", transmite Mihai Goţiu, pe site-ul USR Cluj.

În acest context, Goţiu le reaminteşte guvernanţilor că RMGC NU este proprietarul Masivului Cârnic şi nici al galeriilor din Roşia Montană.

"Licenţa pe care compania minieră o deţine (obţinută într-un mod care ar merita mai multă atenţie de la DNA) nu-i dă absolut niciun drept asupra patrimoniului cultural de la Roşia Montană, cu atât mai mult cu cât după aproape 20 de ani de la obţinerea licenţei, RMGC nu a reuşit să facă un proiect care să respecte legile româneşti! România NU şi-a vândut şi nici nu şi-a concesionat istoria şi cultura companiei miniere! Şi, cel puţin teoretic şi ţinând cont de jurământul depus, Guvernul şi miniştrii, agenţiile şi alte instituţii publice au o datorie faţă de cetăţenii români să promoveze istoria şi cultura României, ca părţi relevante ale istoriei şi culturii europene şi universale. Răspunsul pe care l-am primit, şi, în sine, blocarea accesului echipei de experţi internaţionali şi români la cunoaşterea istoriei şi culturii României reprezintă abdicarea de la această datorie şi, fără vreo exagerare, e o trădare a intereselor cetăţenilor români", mai susţine Goţiu.

Potrivit senatorului, pretextele invocate în răspuns sunt praf în ochi, iar istoria şi cultura României NU sunt proprietatea companiei miniere.

"Galeriile din Cârnic pe care echipa de experţi şi-a manifestat intenţia să le evalueze pot fi vizitate în siguranţă. Le-am vizitat chiar eu în urmă cu câţiva ani! Nu e cu nimic mai periculos sau mai greu decât o plimbare pe un drum de munte! Mai mult, din echipa de experţi internaţionali face parte şi d-na Beatrice Cauuet, care a cercetat ani la rând galeriile din Cârnic şi sunt absolut convins că nu ar fi propus un traseu periculos. La fel cum sunt cât se poate de sigur că în România se poate forma în mai puţin de jumătate de zi o echipă de salvatori minieri care să însoţească, pentru orice eventuală problemă, grupul de experţi. Cu o singură condiţie să se dorească acest lucru!

Asta presupune, desigur, ca reprezentanţii Guvernului să lucreze pentru cetăţenii României!", concluzionează Goţiu.

Scrisoarea adresată de Mihai Goţiu Ministerului Culturii, Ministerului Economiei, ANRM şi Minvest Deva şi răspunsul primit pot fi accesate aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne