Gorghiu îşi apără legea privind închisoarea la domiciliu: Sunt măsuri existente în ţări europene şi considerate benefice

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)

Senatoarea PNL Alina Gorghiu - iniţiatoarea a două proiecte de lege controversate, adoptate recent în Senat, prin care unii infractori şi-ar putea ispăşi pedeapsa cu închisoarea chiar la domiciliu ori la sfârşit de săptămână - îşi apără iniţiativele legislative într-o postare publicată pe Facebook.

Gorghiu încearcă să răspundă valului de critici pe care a reuşit să îl stârnească, argumentând că „aceste măsuri sunt în legislaţia tuturor statelor europene şi sunt considerate benefice”.

Lidera PNL îşi începe mesajul amintind că propunerile legislative au fost aprobate în Senat de toţi senatorii din toate partidele, cu excepţia a două abţineri. Totodată, Gorghiu argumentează că nu este vorba despre un subiect nou, tema fiind documentată şi dezbătută „chiar din 2016”.

În finalul mesajului său, Alina Gorghiu susţine că este deschisă opiniei publice şi aşteaptă observaţii pe care promite că le va depune “ca amendamente când vor fi în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională”.

Redăm mesajul senatoarei Alina Gorghiu:

Văd că am generat dezbatere în spaţiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marţi, la Senat, de toţi colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepţia a două abţineri.

Munca de documentare pentru cele două propuneri a început cu destul de mult timp în urmă (pentru prima, chiar din 2016, fiind depusă acum în formă îmbunătăţită). Am vorbit despre modificările legislative de sute de ori în spaţiul public.

Ambele propuneri au fost depuse anul trecut, în decembrie. Era imposibil de anticipat la acel moment această pandemie sau că propunerile vor ajunge să fie votate fix acum, lucru care să genereze emoţie. Acestea doar au urmat procedura, potrivit Regulamentului Senatului.

În al doilea rând, a avut loc o dezbatere publică pe subiect, la care au participat reprezentanţi ai Parlamentului, ai penitenciarelor, ai parchetelor, ai CSM, precum şi cadre universitare. Observaţiile rezultate din această dezbatere, cu specialiştii în domeniu, au fost preluate în ambele propuneri legislative.

De asemenea, proiectele au fost analizate şi avizate favorabil de Consiliul Legislativ.

În al treilea rând, prin una dintre propuneri se doreşte operaţionalizarea, din punct de vedere tehnic, a unor prevederi existente deja în legislaţia penală, dar care sunt inaplicabile.

Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanţa de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare şi cine la domiciliu. Doar pentru infracţiuni uşoare! Nu se aplică celor care au săvârşit infracţiuni de corupţie, de serviciu, precum şi alte infracţiuni grave (omor, trafic de persoane etc.) […].

Aceste măsuri sunt în legislaţia tuturor statelor europene şi sunt considerate benefice.

Dacă veţi avea observaţii, le aştept. Le depunem ca amendamente când vor fi în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Nu se grăbeşte nimeni. Toţi, dar mai ales eu, ne dorim dezbatere serioasă pe orice iniţiativă.

Cele două proiecte şi expunerile de motive aferente le găsiţi pe site-ul Senatului:

https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=22542
şi
https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=22543