Google efectuează o schimbare majoră în politica de confidenţialitate – şi aproape nimeni nu a observat

Încă un pas făcut spre monitorizarea mişcării utilizatorilor pe Internet. După ce a achiziţionat compania DoubleClick, Google şi-a schimbat în mod discret politica de confidenţialitate.
(Captură Foto)

Timp de aproape 10 ani, Google a promis că va proteja confidenţialitatea utilizatorilor în faţa agenţiilor de publicitate prin păstrarea informaţiilor personale ce permit identificarea utilizatorilor săi – colectate din conturile de Gmail şi alte servicii Google – separat de baza de date a filialei sale DoubleClick, ce include istoricul căutărilor pe web.

Dar compania şi-a actualizat discret politica privind confidenţialitatea în luna iunie, susţinând că activităţile utilizatorilor pe alte website-uri “ar putea fi asociate cu informaţiile dumneavoastră personale”, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute ProPublica. Politica anterioară a Google privind confidenţialitatea a promis că “nu va combina informaţiile din cookie-urile DoubleClick cu informaţii personale ce permit identificarea utilizatorilor” fără consimţământul acestora din urmă.

Google a cumpărat DoubleClick, o companie online de publicitate, în aprilie 2007 cu suma de 3,1 miliarde de dolari în numerar, depăşind oferta Microsoft, în cadrul unei bătălii lungi de câteva luni.

DoubleClick foloseşte cookie-uri pentru a colecta şi stoca date despre utilizatori din istoricul căutărilor lor pe Internet cu scopul de a plasa în cel mai convenabil loc anunţurile clienţilor.

De exemplu, unui utilizator care vizitează secţiunea de sporturi a unui website de ştiri i se vor arăta mai multe anunţuri pentru bilete la meciuri decât anunţuri pentru machiaj.

Julia Angwin de la ProPublica a susţinut că la vremea cumpărării DoubleClick în 2007, politica Google privind confidenţialitatea a susţinut că tehnologia DoubleClick se va baza doar pe “informaţii nepersonale ce nu permit identificarea utilizatorilor”.

Angwin scrie:

Rezultatul practic al schimbării este acela că anunţurile DoubleCLick care urmăresc utilizatorii pe Internet ar putea fi acum personalizate pe baza cuvintelor cheie folosite de utilizatori în Gmail-ul lor. De asemenea, înseamnă că Google, dacă ar dori, ar putea crea acum un portret complet al unui utilizator după nume, pe baza a ceea ce scrie respectivul în email, pe baza fiecărui website vizitat şi pe baza căutărilor desfăşurate pe internet.

Utilizatorii existenţi ai Google au fost îndemnaţi să opteze pentru noua politică, dar noilor utilizatori această schimbare privind confidenţialitatea le-a fost practic impusă în mod forţat.

Această schimbare a avut loc după o tendinţă pe termen lung de restricţionare a standardelor privind confidenţialitatea utilizatorilor de Internet. În anul 2000, Federal Trade Commission a lansat o investigaţie asupra modului de gestionare de către DoubleClick a informaţiilor sensibile ale utilizatorilor după ce a achiziţionat Abacus Direct, o companie care vinde date privind tendinţele de cumpărare ale consumatorilor. Deşi Comisia a renunţat la investigaţie în ianuarie 2002 şi a stabilit că nu au avut loc niciun fel de încălcări ale regulamentelor, DoubleClick şi-a vândut filiala în pierdere.