Goldman Sachs: Preţul ţiţeiului va scădea la 70 USD pe baril în 2015

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Una dintre principalele bănci de investiţii ale lumii anunţă că preţul de referinţă al ţiţeiului nord-american va scădea chiar mai mult, ajungând în primăvara anului 2015 la 70 de dolari americani pe baril.

Banca de investiţii Goldman Sachs şi-a redus previziunea duminică noaptea pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) şi ţiţeiul Brent – cele mai folosite şi vândute tipuri de ţiţei în America de Nord şi Europa.

Reprezentanţii Goldman Sachs declară că WTI va ajunge la 75 USD pe baril în primele trei luni ale anului 2015. Ţiţeiul Brent, între timp, va scădea la 85 USD pe baril. Ambele previziuni reprezintă o scădere cu 15 dolari de la ultimele estimări ale băncii. Şi ambele previziuni indică o posibilă reducere şi mai severă a preţului la ţiţei în cel de-al doilea trimestru – în mod istoric o perioadă cu preţuri mici la ţiţei – înainte să crească în vara lui 2015.

Dacă se adevereşte predicţia în privinţa WTI, atunci va fi înregistrat cel mai scăzut preţ pentru ţiţeiul nord-american începând cu 2010, când ţiţeiul brut se afla în creştere după o scădere înregistrată în timpul recesiunii din 2008 şi 2009.

În prezent, ţiţeiul WTI este vândut la mai puţin de 80 USD pe baril, deşi în urmă cu patru luni preţul lui pe baril era de 100 USD.

Principalul motiv invocat de bancă pentru previziunea sa este cel al cererii şi ofertei, fiind produs mai mult ţiţei decât este nevoie acum.

În ultimii doi ani o explozie a producţiei de ţiţei şi gaze de şist în America de Nord a dus la o creştere drastică a cantităţii de ţiţei aflată în circulaţie. În această lună este aşteptat ca SUA să extragă mai mult ţiţei brut decât o face Arabia Saudită – un caz nemaiîntâlnit de la începutul anilor 1970.

Reprezentanţii Goldman Sachs declară că preţul ţiţeiului nord-american va fi de aproximativ 73,75 USD pentru anul 2015. Anul trecut, banca a prezis că preţul mediu pentru ţiţeiul nord-american va fi de 94,83 USD în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe